Atcelts cietumsods "Hotel Rwanda" varonim, kurš izglāba simtiem cilvēku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Ruandas prezidents Pols Kagame ir atcēlis cietumsodu bijušajam viesnīcas pārvaldniekam Polam Rusesabaginam, kurš 1994.gada genocīda laikā savā viesnīcā no drošas nāves paglāba simtiem tutsi cilts piederīgo, bet 2021.gadā tika notiesāts uz 25 gadiem cietumā par terorismu.

68 gadus vecais Rusesebagina sestdien tiks atbrīvots no cietuma kopā ar 18 notiesātiem līdzdalībniekiem, piektdien paziņoja Ruandas valdības preses sekretāre Jolande Makolo.

Rusesebagina kļuva par cilvēcības simbolu Ruandas genocīda laikā, kad viņš uzņēma savā viesnīcā vairāk nekā 1200 tutsi cilts piederīgo, izglābjot viņu dzīvības. Viņš ieguva pasaules slavu, kad šie notikumi 2004.gadā tika atspoguļoti Holivudas filmā "Hotel Rwanda" ("Viesnīca Ruandā").

Pēdējos gados daži izdzīvojušie tomēr viņu kritizēja, ka viņš kā viesnīcas vadītājs esot guvis peļņu no genocīda. Rusesebagina noraidīja šos apgalvojumus kā nepamatotus.

Vēlāk pēc šiem traģiskajiem notikumiem Rusesabagina kļuva par skaļu Ruandas prezidenta Pola Kagames kritiķi un devās trimdā uz Beļģiju.

Ruandas varasiestādes 2020.gadā nolaupīja Rusesabaginu, lai tiesātu viņu Ruandā.

Rusesebagina 2020.gada augustā, lidojot ar čārterreisu no Dubaijas uz Burundi, ieradās Kigali, kur tika aizturēts. Ruandas tiesa 2021.gada septembrī piesprieda viņam 25 gadu cietumsodu par terorismu.

Rusesabagina tika notiesāts par finansiāla atbalsta sniegšanu opozīcijas kustības bruņotajam spārnam Nacionālajai atbrīvošanas frontei, kas pastrādāja uzbrukumus Ruandā 2018.gadā un 2019.gadā.

Makolo atzīmēja, ka, neraugoties uz atbrīvošanu no cietuma, tiesas lēmums par Rusesebaginas vainu paliek spēkā, jo "tika izdarīti nopietni noziegumi".

ASV valdība apstiprināja, ka Rusesebagina atstās Ruandu un dosies uz ASV, kas pildīja starpnieka lomu sarunās starp viņu un Ruandas valdību.

"Ir atvieglojums zināt, ka Pols atkalapvienosies ar savu ģimeni, un ASV valdība ir pateicīga Ruandas valdībai, ka tā padarīja šo atkalapvienošanos iespējamu," paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu