Netālu no "Nord Stream" atrasts cilindrisks objekts. Dānija lūgusi "Gazprom" atļauju tā izpētei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Dānija ceturtdien, 23. martā, ir uzaicinājusi Krievijas kontrolēto cauruļvada "Nord Stream 2" operatoru palīdzēt izpētīt noslēpumainu objektu, kas pamanīts netālu no cauruļvada sešus mēnešus pēc sabotāžas, vēsta ārvalstu mediji.

Kremļa saimnieks Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka "Gazprom" īrēts kuģis aptuveni 30 km no sprādziena vietām atradis antenai līdzīgu objektu. Nav skaidrs, vai viņš runāja par to pašu objektu, ko Dānijas varas iestādes mēģinās saglābt.

Putins sacīja, ka eksperti uzskata, ka tā varētu būt signāla antena sprāgstvielu aktivizēšanai. 

Pagājušajā nedēļā Dānijas varas iestādes paziņoja, ka Šveices operators "Nord Stream 2 AG", pārbaudot pēdējo atlikušo neskarto cauruļvadu daļu, atradis cauruļveida objektu, kas izvirzījies uz āru aptuveni 40 cm no jūras dibena. 

Dānijas enerģētikas aģentūra ceturtdienas vakarā publiskoja fotoattēlu, kurā redzams cilindriskais objekts, kura diametrs ir 10 cm.  

Aģentūra pauda varbūtību, ka objekts ir jūras dūmu boja, un piebilda, ka tas "nerada tūlītēju drošības risku". 

Dānijas varas iestādes ir nolēmušas izpētīt objektu ar Dānijas aizsardzības nozares palīdzību, norādīja aģentūra, piebilstot, ka tā joprojām gaida atbildi no cauruļvada īpašnieka, pirms uzsākt objekta atkopšanas operāciju.

Krievijas enerģētikas gigantam "Gazprom" pieder lielākā daļa no diviem cauruļvadiem, bet atlikušais pieder Vācijas, Nīderlandes un Francijas uzņēmumiem.

Vācijas, Zviedrijas un Dānijas varas iestādes patlaban izmeklē zemūdens sprādzienus, kas izraisīja četras noplūdes abos "Nord Stream" cauruļvados Baltijas jūrā pērnā gada septembrī.

Sprādzieni notika Zviedrijas un Dānijas ekskluzīvajās ekonomiskajās zonās. Abas valstis apgalvo, ka sprādzieni bijuši tīši, taču vēl nav noskaidrots, kurš bija atbildīgs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu