"Pīpētavas likvidēšana būs liels zaudējums." Ingmārs Līdaka emocionāli par Saeimas smēķētavas slēgšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pagājušajā nedēļā Saeimā noritēja plašas debates par smēķēšanas ierobežošanu. Plānotas vairākas būtiskas izmaiņas, tostarp likvidēt Saeimas smēķētavu. Par šo ierosinājumu izteikušies vairāki deputāti, īpaši dusmīgs bija Ingmārs Līdaka (Apvienotais saraksts). 

Viņa uzstāšanās debatēs bija viena no emocionālākajām un arī smalkas ironijas pilna. Līdaka šā priekšlikuma ierosinātājam Armandam Krauzem (ZZS) pat veltīja šādus vārdus: "Jūs kā biškopis zināt, ka, ejot pie īpaši dzēlīgām bitēm, līdzi jāņem dūmu kanna. Nu nomierina tas, nomierina!" 

Bet pie pārējiem deputātiem viņš vērsās ar lūgumu: "Mēs Saeimā esam 100 deputātu, un man šķiet, ka tas ir kolektīvs. Un kolektīvā jābūt savstarpējai cieņai un sapratnei. Neko vairāk es nelūdzu, kā tikai cieņu un sapratni. Bet jūs jau manī neklausīsieties." 

Līdaka uzskata, ka labāk ir smēķēt tur, kur to vismazāk redzēs citi, bet nu viņam nāksies to darīt uz ielas. "Stāvēs bariņš deputātu pie Saeimas nama, ies garām mamma ar Jānīti, un Jānītis raustīs mammai stērbeles un teiks: "Mammu, redzi, deputāti pīpē, bet man "saltiņu" atņēmi!"" Un šis viņa ironiskais komentārs izsauca skaļus smieklus citu deputātu vidū.

Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" Līdaka uzsver, ka pilnībā atbalsta smēķēšanas ierobežojumus, tāpēc arī nobalsoja par visu likumprojektu, taču dusmojas, ka likumā ietverta norma, kas liedz smēķēt Saeimas un Ministru kabineta telpās. "Šo liegumu vajadzēja izspriest frakciju padomē vai Prezidijā, nevis pusi dienas par to debatēt Saeimas sēdē.

Pīpētavas likvidēšana būs liels zaudējums, un vismaz es tīri cilvēciski jutīšu komunikācijas trūkumu ar kolēģiem, jo šajā smēķētavā pulcējās deputāti no visdažādākajām frakcijām.

Pīpētavā šīs frakciju robežas pazuda, bija iespējams brīvi sarunāties par visu. Gan par dzīvi, gan par likumprojektiem. Tur tiešām veidojās draudzīgi kontakti, un, ja Saeimas sēžu zālēs starppartiju kontaktos kaut kas kliboja, tad "ieslēdzās" pīpētava, un tur viss tika atrisināts.

Bet es arī saprotu nepīpētājus, taču domāju, ka tīri fiziski nevienam tā pīpētava netraucēja un varēja jau atrast kompromisu. Jo man patiešām būs neērti smēķēt uz ielas, blakus Saeimas namam un Jēkaba baznīcai," uzskata deputāts.

Lemjot par Saeimas smēķētavu likvidēšanu, balsis sadalījās vienādās daļās 43 pret 43. Otrās balsošanas laikā ar 48 balsīm "par" priekšlikumu atbalstīja. Taču, lai pieņemtās izmaiņas stātos spēkā, tās vēl jāpieņem trešajā lasījumā. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš galīgajam lasījumam noteikts turpat divi mēneši.

Tāpat plānots, ka tabakas izstrādājumus turpmāk varēs iegādāties tikai no 20 gadu vecuma, bet pilnībā paredzēts aizliegt tirgot aromatizētās elektroniskās cigaretes. 

Priekšlikumu par aromatizētāju aizliegumu iepriekš virzīja pašlaik jau bijusī veselības ministre Ilze Viņķele ("Par"). Vienlaikus plānots noteikt ierobežojumu ražot un laist tirgū tabakas izstrādājumus, tabakas aizstājējproduktus vai elektroniskās smēķēšanas ierīces, kas vizuāli atgādina saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas.

Ko par ierosinājumu saka citi deputāti, skaties video:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu