Situācija mainās pa stundām: plūdu risku dēļ aicina izsludināt ārkārtējo situāciju Augšdaugavas novadā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Upju ūdens līmeņa straujās paaugstināšanās dēļ Augšdaugavas novada pašvaldības domes sēdē šodien pieņemts lēmums prasīt Ministru kabinetam izsludināt ārkārtējo situāciju novada Bebrenes, Dvietes, Kalkūnes, Līksnas, Nīcgales, Pilskalnes, Sventes un Tabores pagastos.

Pašvaldības vērtējumā, strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās upēs ir būtisks apdraudējums cilvēku, vides un saimnieciskās darbības drošībai, kā arī pašvaldības infrastruktūrai, aģentūru LETA informēja novadā.

Pašvaldība apkopos informāciju par situāciju apdraudētajās teritorijās, tai skaitā apdraudējumu cilvēku veselībai, zaudējumus saimnieciskajai darbībai, pašvaldības infrastruktūrai, apkopos radītos zaudējumus un iespēju robežās organizēs seku novēršanu, iesaistot attiecīgās valsts un pašvaldību institūcijas. Tiks apzināti iedzīvotāji, kas dzīvo applūstošajās teritorijās un vajadzības gadījumā sniegta palīdzība evakuācijas organizēšanai.

Pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe skaidroja, ka situācija mainās pa stundām. Ja no rīta ūdenskrātuvēs bija vērojama ūdens līmeņa samazināšanās, tad jau dažas stundas vēlāk līmenis atkal sāka celties.

Viņš norādīja, ka Pļaviņu hidroelektrostacija pašlaik notur ūdeni 8,2 metru līmenī, kaut arī varētu to samazināt līdz 7,6 metriem. Šie 60 centimetri novadam ir kritiski svarīgi.

Ja valdība izsludinās ārkārtējo situāciju novadā, tad pašvaldība varēs lūgt valsts kompensācijas plūdu nodarīto seku likvidācijai, pretēja gadījumā sekas būs jānovērš uz pašvaldības budžeta rēķina. Jau pašlaik novadā ir applūduši vairāki ceļi Dvietē, Bebrene un Līksnā, kuriem būs nepieciešamas remonts.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem uz 30.martu, Daugavā ūdenslīmeņa kāpums turpinās, valsts austrumu daļā ir plaši applūdušas palienes un zemākās vietas. Daugavā Jersikas-Nīcgales posmā ir spēkā ir oranžais brīdinājums par augstu ūdenslīmeni. Šajā apgabalā prognozēta plašāku teritoriju applūšana gan Daugavas tuvumā, gan tās pieteku lejteces posmos. Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē arī to, ka var būt nepieciešama evakuācija.

Daugavā no Piedrujas Krāslavas novadā līdz Zeļķiem Krustpils novadā ūdenslīmenis aizvadītajā diennaktī paaugstinājās par 12-23 centimetriem. Hidrologi prognozē, ka Daugavā šonedēļ turpināsies ūdenslīmeņa kāpums, bet palienes un zemākās vietas būs applūdušas ilgāku laiku. Daugavas baseinā Baltkrievijā pašlaik ir līdz 22 centimetriem bieza sniega sega, daļa šonedēļ izkusīs, turklāt šīs nedēļas beigās un nākamajā nedēļā gaidāmi arī spēcīgi nokrišņi - lietus un sniegs.

Palielinoties ūdens līmenim, var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās. Ja plūdi radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, iedzīvotājiem jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu