Sākas meža atjaunošanas sezona. Ko vērts atcerēties ne tikai meža īpašniekiem, bet visai sabiedrībai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tikko zeme ir atkususi, tā jaunā meža stādīšanas sezona ir atklāta. Kurzemes pusē jau darbi uzsākti. Meža stādīšana ir būtisks posms meža atjaunošanā un neizmantotu zemju apmežošanā. Pieredzējis mežsaimnieks un Latvijas Meža īpašnieku Biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks dalās zināšanās par meža stādīšanu, iespējamajiem riskiem, meža dzīvnieku apdraudējumu un aicina sabiedrību būt atbildīgākai.

Jaunā sezona

Tiek lēsts, ka labākais laiks, kad plānot meža stādīšanas darbus, ir marta vidus. To gan ietekmē laika apstākļi katru gadu. Šogad pavasaris nāk lēnām un marta vidū dažviet bija krietna sniega sega.

Vaicāts, kāpēc tieši pavasaris ir labākais laiks meža atjaunošanai, Muižnieks skaidro: "Jāsaka, ka meža stādīšanas darbi norisinās ne tikai pavasarī, stāda mežu arī rudenī. Katrai sezonai ir savi riski. Ja, piemēram, ir ļoti sauss pavasaris, tad, protams, ir risks, ka jaunie kociņi neieaugas. Šādā situācijā cilvēki skatās uz rudens sezonu. Savukārt stādot rudenī, iestādītie stādiņi sekojoša sala apstākļos māla un kūdras augsnes var tik izcilāti.

Pamatprincips gan paliek viens - vislabāk ieaug tie kociņi, kuri ir iestādīti pirms vai pēc aktīvās veģetācijas sezonas."

Foto: Igor Tichonow/Shutterstock

"Arī stādīšanas sezona mūsdienās ir garāka kā iepriekš, jo tos saucamos konteinerstādus var stādīt ilgākā periodā, arī jūnijā to vēl var darīt. Šobrīd ir vairāki stādu veidi, kas tad arī ļauj šo sezonu pagarināt."

Labvēlīgi laika apstākļi ir pamats, lai stādi veiksmīgi sāktu pilnvērtīgu dzīvi mežā. Vaicāts, kā vērtē mainīgos klimatiskos apstākļus, Muižnieks norāda, ka sezona nupat sākusies un šobrīd ir grūti prognozēt, kādi laikapstākļi būs. "Nekādas pārmērības jau nav labas. Ja, piemēram, ilgstoši būs lietus periods, un, ja mežs atrodas zemākā vietā un tur iestādīti jaunie kociņi, saglabājoties augstam ūdens līmenim, tad, protams, jaunie kociņi var izsīkt un iet bojā."

Meža dzīvnieki kā apdraudējums

Mežs ir ekosistēma, kas nodrošina dzīves telpu neskaitāmām radībām, arī lielajiem pārnadžiem un citiem meža dzīvniekiem. Un tomēr dzīvnieki ir liels apdraudējums.

Foto: Peter Bino Wild Nature/Shutterstock

"Meža dzīvnieku populācijas pēdējā desmitgadē vērtējamas kā augošas, un meža dzīvnieku blīvums ir liels, līdz ar to postījumi, ko viņi nodara jaunaudzēm, ir ievērojami. Protams, vislielākie kaitnieki no meža audzēšanas viedokļa, ja tā var teikt, ir brieži, aļņi un stirnas. Un daudzi mežu īpašnieki ir spiesti iegādāties dārgus līdzekļus, ar kuriem apstrādā jaunos kociņus, lai meža dzīvniekiem tie negaršotu.

Tā nav nekāda kaitīga ķīmija, tie pārsvarā ir maisījumi ar smilts piedevu vai aitu tauku piedevu, un šī smaka ir tā, kas dzīvniekiem nepatīk. Ja kociņi ir paaugušies, lai viņus aizsargātu, piemēram, priedei tiek lietotas īpašas spirāles, ko aptin ap stumbru, lai pārnadži nesabojātu stumbru. Darbs ir jaiegulda liels un ar katru gadu izdevumi paliek lielāki stādu aizsardzībai."

Darbaspēka trūkums

Pērn Ministru kabinets ir apstiprinājis meža īpašniekiem nozīmīgus grozījumus divos dokumentos: "Noteikumi par koku ciršanu mežā" un "Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumi".

Lai arī aizvien vairāk meža īpašnieku izvēloties meža atjaunošanu stādos, tomēr tas nav rezultāts, kādu gribētu redzēt. Muižnieks norāda, ka šeit iezīmējas vēl viena būtiska nozares problēma - darbaspēka trūkums un izmaksu pieaugums.

Foto: Jacob Lund/Shutterstock

"Ja tas īpašums nav pārāk liels, tad var saaicināt radus un draugu, un ģimenes lokā uztaisīt talku, taču, ja ir lielas platības, tā noteikti nevarēs. Īpaši vecāka gada gājuma cilvēkiem, kuriem nav ko paaicināt palīgā, ir jāpērk šis pakalpojums. Bet ar pakalpojuma pieejamo darbaspēku paliek aizvien grūtāk, to var redzēt gan pie stādīšanas, gan pie jaunaudžu kopšanas.

Mēs arī paši paliekam mazāk un darbaspējīgo iedzīvotāju skaits paliek mazāks. Cilvēki darbu mežā novērtē kā gana grūtu, ir mainīgi klimatiskie apstākļi - jāstrādā gan lietū, gan karstumā, gan salā, tas redzams ne tikai mūsu nozarē - ka fizisku darbu izvēlas aizvien mazāk.

"Sabiedrībai ir jākļūst atbildīgākai"

Cienot meža īpašniekus, Muižnieks aicina sabiedrību būt atbildīgiem.

"Tas, ko es vēlos atgādināt jau laikus, ir smagais jautājums par kūlas dedzināšanu, jo tieši jauaudzītes jau ir tās, kas ir vairāk apdraudētas, ja blakus ir aizdedzināts kūlas lauks. Tikko iestādītajos kociņos, iekļūstot liesmām, es pat teiktu, ka ir 100% iespēja, ka jaunaudzīte būs beigta.

Protams, arī atkritumu jautājums. Nu nav patīkami aizbraukt pavasarī stādīt savu mežu un tur priekšā ir izgāzta atkritumu kaudze. Joprojām tā ir problēma, īpaši lielo pilsētu tuvumā.

Es domāju, ka sabiedrībai ir jākļūst atbildīgākai.

Foto: Stock-Asso/Shutterstock

Tāpat Muižnieks aicina novērtēt meža vērtību un atcerēties: "Cilvēki bieži vien redz tikai koksnes izmantošanas brīdi, bet tas cikls, kas ir meža stādīšana, kopšana, aizsardzība pret dzīvniekiem, aizsardzība no uguns, lai to ražu iegūtu, tas ir milzīgs darbs. To vajadzētu saprast un atcerēties."

Šī gada pavasarī paredzēti vairāki nozīmīgi masu pasākumi, lai rosinātu sabiedrības izpratni par meža nozari. Arī Muižnieks aicina tos apmeklēt.

"Atvērtās meža dienas"

Ik gadu Latvijā aprīlī un maijā norisinās arī VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) "Atvērtās meža dienas".

LVM aicina interesentus pieteikties LVM "Atvērto Meža dienu" pasākumiem, kas šogad notiks aprīlī un maijā visos LVM reģionos. Dalībniekiem būs iespēja piedalīties meža sakopšanas, atpūtas vietu labiekārtošanas un citās talkās, kā arī iepazīt meža apsaimniekošanu pieredzēju meža ekspertu vadībā.

LVM Atvērto Meža dienu pasākumi ir bez maksas. Dalībniekiem pašiem ir jānodrošina transports līdz norises vietai un uzkodas enerģijas uzturēšanai, kā arī vēlams meža apmeklējumam piemērots apģērbs un darba cimdi. Pasākumiem aicina pieteikties savlaicīgi, jo dalībnieku skaits ir ierobežots. Vairāk lasiet šeit.

"Mežs ienāk Jelgavā"

Ik gadu Jelgavā norisinās pasākums "Mežs ienāk Jelgavā", kur pulcējas meža nozares pārstāvji, lai izglītotu jelgavniekus un pilsētas viesus par Latvijas meža un dabas koksnes un nekoksnes vērtībām.

Apmeklētājiem pasākuma dienā, iesaistoties un līdzdarbojoties dažādās aktivitātēs, ir iespēja izzināt meža nozari, iepazīt tās darbības jomas un ražoto produkciju, iegūt vērtīgas zināšanas par koksnes un nekoksnes produktiem un to izmantošanas daudzveidību, izprast meža nozares nozīmi Latvijas ekonomikas attīstībā, kā arī apjaust nozarē nodarbināto profesiju daudzveidību un meža nozares izglītības iespējas.

Šogad tas norisināsies 28. aprīlī. Vairāk lasiet šeit.

Meža ABC

2023 .gada 12. un 13. maijā Kuldīgas novada Padures pagasta "Struņķukrogā" notiks lielākais izglītojošais meža nozares pasākums Latvijā "Meža ABC". Vairāk nekā 100 meža nozares uzņēmumi un organizācijas rādīs un stāstīs par visu, kas notiek mežā.

"Latvijas Meža dienas"

26. maijā un un 27. maijā Tērvetē notiks "Latvijas Meža dienas", kas būs veltītas meža nozīmei klimata pārmaiņu mazināšanā.

Galvenā tēma - mežs un klimats: vai mežs izglābs pasauli? Īpašie viesi Skolu dienā - grupa "Citi zēni" un Ģimenes dienā - "Bermudu divstūris"! Pasākumu rīko AS "Latvijas valsts meži" sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību, "Zaļā josta" un vairāk nekā 100 meža nozares organizācijām. Vairāk informācijas šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu