Ķīnas prezidents aicina atsākt sarunas Ukrainas jautājumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Foto: 360b/Shutterstock

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins pēc sarunām ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu ceturtdien izteicies par labu tam, lai tiktu atsāktas sarunas Ukrainas kara jautājumā.

Kremlis savukārt paziņoja, ka nesaskata izredzes Ķīnai kļūt par starpnieku Ukrainas konfliktā un Maskavai neesot cita ceļa kā turpināt ofensīvu.

Sji atkārtoja Ķīnas nostāju, ka jāizrāda savaldība un jādara viss, lai izvairītos no situācijas pasliktināšanās vai izraisītu situācijas iziešanu ārpus kontroles.

Ir jāizvairās no uzbrukumiem civilistiem un civilajiem objektiem un jāievēro apņemšanās nepielietot kodolieročus, norādīja Ķīnas prezidents.

Nekādā gadījumā nav pieļaujama bioloģisko un ķīmisko ieroču izmantošana, uzbrukumi civilajiem kodolobjektiem, tādiem kā atomelektrostacijas, viņš uzsvēra.

Savā paziņojumā Sji lielā mērā pauda nostāju, kas izklāstīta februārī publiskotajā Pekinas miera plānā.

Sji no jauna norādīja, ka "vērā jāņem visu pušu leģitīmās drošības intereses", ar šo nostāju paužot Maskavai līdzīgu redzējumu.

Ķīnas prezidents arī aicināja veidot "līdzsvarotu Eiropas drošības struktūru", kas parasti tiek saprasts kā ASV un NATO paplašināšanas kritika.

Tāpat kā februāra 12 punktu plānā Sji nenosodīja Krievijas agresiju. Runā arī nebija nekādu norāžu, ka Ķīna grasītos likt lietā savu ietekmi uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Taču Sji sarunā ar Makronu pauda gatavību atbilstošā mirklī sazvanīties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, atklāja kāds Francijas diplomāts, kurš bija klāt abu valstu līderu tikšanās laikā.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, kura arī piedalījās Sji un Makrona sarunās, atzinīgi novērtēja Ķīnas prezidenta pausto gatavību sarunai ar Ukrainas prezidentu.

"Bija interesanti dzirdēt, kā prezidents Sji atkārtoti pauž gatavību runāt tad, kad apstākļi un laiks būs piemērots. Manuprāt, tas ir pozitīvs elements," preses konferencē pēc sarunām sacīja Leiena.

Diplomāts arī sacīja, ka Makrons aicinājis Sji nepiegādāt Krievijai neko tādu, kas var tikt izmantots karā pret Ukrainu.

Rietumi bažījas, ka Ķīna varētu sākt piegādāt Krievijai ieročus.

Arī Leiena brīdināja Sji nepiegādāt ieročus Krievijai.

"Agresora apbruņošana būtu pretrunā starptautiskajām tiesībām, un tā arī būtiski kaitētu mūsu attiecībām," sacīja Leiena.

Runājot par kara izbeigšanu, EK prezidente izteicās, ka Eiropas Savienība (ES) paļaujas uz Ķīnu, ka tā "pildīs savu lomu un veicinās taisnīgu mieru, kas respektē Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti".

Leiena pievilda, ka sarunās ar Sji viņa uzsvērusi atbalstu Zelenska miera plānam.

Viņa arī atzinīgi novērtēja Ķīnas brīdinājumus neizmantot kodolieročus.

Arī Francijas prezidents, vēršoties pie Sji, ceturtdien sacīja: "Es zinu, ka varu ar jums rēķināties, lai vestu Krieviju pie prāta un visus pie sarunu galda."

Kopīgajā paziņojumā pēc sarunām abi līderi no jauna pauda aicinājumu uz Kijivas un Maskavas miera sarunām, "cik vien drīz iespējams".

Tikmēr Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs, jautāts par Ķīnas iespējamo vidutājas lomu pēc Makrona izteikumiem, atbildēja: "Neapšaubāmi, Ķīnai ir ļoti efektīvs un pārliecinošs starpnieka potenciāls. Bet situācija ar Ukrainu ir sarežģīta, pagaidām tur nav izredžu uz politisku noregulējumu."

"Šobrīd mums nav citu iespēju, izņemot speciālās militārās operācijas turpināšanu," uzsvēra Peskovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu