"Tās būtu lamatas Eiropai." Makrons par saviem izteikumiem Taivānas jautājumā izpelnās kritiku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas prezidents Emanuels Makrons kopīgās ar Ministru prezidentu preses konferences laikā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.
Francijas prezidents Emanuels Makrons kopīgās ar Ministru prezidentu preses konferences laikā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons izpelnījies kritiku, paziņojot, ka Eiropai nevajadzētu kļūt par vasali un tai būtu jāizvairās tikt ierautai ASV un Ķīnas konfliktā par Taivānu.

Makrons ar šādiem izteikumiem nāca klajā intervijā žurnālistiem no izdevumiem "Les Echos" un "Politico" lidmašīnā atceļā no trīs dienu vizītes Ķīnā, kur viņš pagājušajā nedēļā tikās ar šīs valsts prezidentu Sji Dzjiņpinu.

Francijas prezidents sacīja, ka Eiropai jābūt trešajai varai pasaules kārtībā līdzās ASV un Ķīnai. Makrona izteikumi apliecināja, ka viņa ilgtermiņa mērķis ir Eiropas stratēģiskā autonomija, proti, izvairīšanās un militārām un ekonomiskām atkarībām, taču viņa komentāri par Taivānu ir izpelnījušies kritiku un raisījuši satraukumu abās Atlantijas okeāna pusēs.

Laikraksts "Les Echos" citēja Makronu: "Vai mēs [eiropieši] esam ieinteresēti paātrinājumā saistībā ar Taivānu? Nē. Sliktākais būtu domāt, ka mums, eiropiešiem, būtu jābūt sekotājiem šajā jautājumā un jāpielāgojas amerikāņu ritmam un ķīniešu pārmērīgajai reakcijai."

Makrons piebilda, ka tās būtu lamatas Eiropai - tikt ierautai svešās krīzēs tagad, kad Eiropa ieguvusi lielāku autonomiju pēc Covid-19 pandēmijas.

Ja notiktu konflikts starp Ameriku un Ķīnu, "mums nebūtu ne laika, ne līdzekļu savas stratēģiskās autonomijas finansēšanai un mēs kļūtu par vasaļiem, lai gan mēs varētu kļūt par trešo polu [pasaules kārtībā], ja mums būtu daži gadi, lai to izdarītu", norādīja Makrons.

Prezidents sacīja, ka nepieciešamība pēc Eiropas stratēģiskās autonomijas tagad ir plaši atzīta un Eiropas ietekme nekad nav tā pieaugusi kā pēdējos gados.

Makrons norādīja, ka viņa sarunas ar Sji bijušas noderīgas, stājoties pretī "Ķīnas pašapmierinātībai attiecībā uz Krieviju". Makrons sacīja, ka mērķis dialogam ar Ķīnu bija "konsolidēt kopīgas pieejas" attiecībā uz karu Ukrainā.

Izdevums "Politico" ziņoja, ka Makrona birojs pārbaudījis interviju ar prezidentu pirms publicēšanas un licis izņemt frāzes, kurās Makrons bijis vēl atklātāks par Taivānu un Eiropas stratēģisko autonomiju.

Laikraksta "The Wall Street Journal" komentārā teikts, ka Francijas prezidenta "nelietderīgie izteikumi" graus ASV un Japānas centienus pretoties Ķīnas ietekmei Klusā okeāna rietumu daļā un iedrošinās ASV politiķus, kuri vēlas mazināt amerikāņu saistības Eiropā. "Ja prezidents [Džo] Baidens ir nomodā, viņam vajadzētu piezvanīt Makrona kungam un pajautāt, vai viņš mēģina panākt, lai atkal tiktu ievēlēts Donalds Tramps," raksta "The Wall Street Journal".

Vācijas deputāts Norberts Retgens, kurš ir Bundestāga Ārlietu komitejas loceklis un agrākais priekšsēdētājs, sacīja, ka Makrons pārvērtis savu vizīti Ķīnā par "sabiedrisko attiecību apvērsumu Sji un ārpolitikas katastrofu" Eiropai.

Retgens uzskata, ka Makrons ar savu ideju par Eiropas suverenitāti, atvirzoties no partnerības ar ASV, pats izolē sevi Eiropā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu