Lieta par Irākas nelegālo imigrantu pārvietošanu Latvijā: Pratināts arī ar Nacionālo apvienību saistīts vīrietis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zolnierek/Shutterstock

Rīgas pilsētas tiesa Latgales priekšpilsētā marta beigās Irākas pilsoni Karzanu Džamalu Davūdu Davūdu atzina par vainīgu apsūdzībās par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai. Lietā nācās liecināt arī ar Nacionālo apvienību (NA) saistītajam Tomam Bumbulim, kurš, pēc paša vārdiem, nezinot palīdzējis nelegālajiem migrantiem.

Kā aģentūra LETA noskaidroja tiesā, lietā apsūdzība celta pret Irākas pilsoni Davūdu, kurš tiek vainots pēc Krimināllikuma 285. panta otrās daļas, proti, par vairāku personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai. Pats apsūdzētais uz tiesas sēdi nevarēja ierasties, jo pērn tika izraidīts no Latvijas.

Rīgas pilsētas tiesa Davūdu atzina par vainīgu un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem, nosakot izraidīšanu no Latvijas un ieceļošanas aizliegumu valstī uz pieciem gadiem.

Lietā kā vienīgais liecinieks tika pratināts Bumbulis, kurš palīdzējis apsūdzētajam un viņa draugiem nokļūt līdz Latvijas-Lietuvas robežai.

Bumbulis tiesas sēdē stāstīja, ka bija publicējis sava automobiļa pārdošanas sludinājumu, uz kuru atsaucies lietā apsūdzētais Davūds. Sarunu gaitā Davūds lūdzis liecinieku par 350 eiro aizvest viņu un vēl trīs cilvēkus līdz Lietuvas pilsētai Paņevežai.

Bumbulis šādam darījumam piekritis, tiesas sēdē apgalvojot, ka neesot iedomājies, ka Davūds un viņa trīs kompanjoni ir nelegālie migranti, līdz ar ko nebija viņiem jautājis uzrādīt nedz pases, nedz arī kādus citus personu apliecinošus dokumentus. Arī pats Bumbulis personu apliecinošus dokumentus uz braucienu neesot paņēmis līdzi.

Pie Lietuvas robežas Bumbuli kopā ar nelegālajiem migrantiem apturēja kaimiņvalsts robežsardze. Bumbuli Lietuvā sodīja ar 4500 eiro naudas sodu par nelegālo migrantu pārvietošanu pāri robežai, savukārt pret Davūdu un trīs citiem Irākas pilsoņiem jau Latvijā tika sāktas krimināllietas par robežas nelegālu šķērsošanu.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Bumbulis ir dzimis 1991. gadā un dzīvo Jūrmalā, kur no NA saraksta kandidēja 2021. gada pašvaldību vēlēšanās, taču netika ievēlēts.

Kandidējot vēlēšanās, viņš norādījis, ka ir kultūras pasākumu organizators Sociālās integrācijas valsts aģentūrā un interešu izglītības pedagogs Jūrmalas bērnu un jauniešu interešu centrā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu