Tibetieši skaidro, ko nozīmē skandalozais Dalailamas lūgums zēnam sūkāt viņa mēli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Interneta lietotājus satricinājis video, kurā redzams, kurā redzams, kā 87 gadus vecais tibetiešu garīgais līderis Dalailama lūdzis kādu zēnu sūkāt viņa mēli. Pēc plašā sabiedrības sašutuma tibetieši skaidro, ka Dalailamas rīcība jāuztver pavisam citādāk, vēsta medijs "Vice".

Nesen internetā izplatījās video no 28. februāra, kurā Dalailama lūdz kādu indiešu zēnu sūkāt viņa mēli. Tas daudziem no 6,7 miljoniem tibetiešu radījis vilšanos par to, ka viņu valoda un kultūra tiekot nepareizi interpretēta. 

Daudzi pēc video noskatīšanās metās zākāt garīgo līderi, vainot par nepiedienīgu rīcību un pat saukt viņu par pedofilu. Tomēr, kā medijam "Vice" norādījuši tibetieši, patiesībā šī frāze parasti tiek izmantota kā rotaļa, lai ķircinātu un mācītu bērnus.

Patiesībā šī frāze, tulkojot no tibetiešu valodas, nozīmē "Ēd manu mēli!", nevis "Sūkā manu mēli!", kā video var dzirdēt Dalailamu sakām.

Kā skaidro Džigme Ugens, ASV dzīvojošs otrās paaudzes tibetiešu bēglis, šo frāzi izmanto, bērniem rotaļājoties ar, piemēram, saviem vecvecākiem.

Tā ir kā mīlestības izpausme - bērns tiek lūgts nobučot sava vecvecāka pieri, pieskarties viņa degunam un nobučot viņu.

"Tad [vectēvs] saka: "Es jau esmu tev atdevis visu, tāpēc vienīgais, kas ir palicis, - tev apēst manu mēli!"" stāsta Ugens. "Bērns, visticamāk, nekad nesaņem konfektes vai naudu, bet saņem skaistu mācību par dzīvi, mīlestību un ģimeni."

Dalailama runā lauzītā angļu valodā. Viņš to sācis apgūt vien 48 gadu vecumā.

Jau 2000. gadā laikraksts "The Indian Express" citēja tibetiešu līderi, kurš par savām valodas prasmēm sacījis: "Lauzīta angļu valoda palīdz man labāk sazināties un izraisa smieklus, kad pieļauju kļūdas."

"Šķiet, ka daudzi cilvēki šajos nemierīgajos laikos nonāk vidē, kurā satiek cilvēkus virtuāli un veido e-attiecības, pilnībā aizmirstot, ko nozīmē cilvēciskā saikne," piebilda Ugens.

ASV dzīvojoša tibetiešu žurnāliste Tseringa Kija medijam "Vice" norādīja: tibetiešu kultūrā mēles izbāšana ir "cieņas vai draudzības" žests jau kopš aptuveni 9. gadsimta.

Tāpat tiek skaidrots, ka vārdam "sūkāt" tibetiešu valodā nepiemīt seksuāla nozīme.

Līderis tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām politiskajām un garīgajām personībām pasaulē. Tagad 87 gadus vecais vīrietis kļuva par Dalailamu četru gadu vecumā, bet 1959. gadā, kad viņam bija 23 gadi, aizbēga uz Indiju, jo baidījās no aresta pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas okupāciju Tibetas galvaspilsētā Lasā. Kopš tā laika viņš Indijā vada tibetiešu trimdas valdību.

Jau vēstījām, ka Dalailamas "Twitter" kontā tika publicēta atvainošanās par notikušo, norādot, ka Dalailama "bieži vien nevainīgi un rotaļīgi ķircina cilvēkus, kurus viņš satiek, pat publiski un kameru priekšā. Viņš pauž nožēlu par notikušo."

"Viņa Svētība vēlas atvainoties zēnam, viņa ģimenei, kā arī saviem daudzajiem draugiem visā pasaulē, ko viņa vārdi varētu būt sāpinājuši."

Paziņojumā nav sīkāk izskaidroti Dalailamas komentāri vai viņa rīcība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu