"Policija nepalīdzēja. Cilvēks ir miris." Tviterī dusmas un šoks par slepkavību Jēkabpilī

Foto: Tinnakorn jorruang/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

16. aprīlī Jēkabpils novadā notikusī slepkavība, kurā Leons Rusiņš nodūra bijušo sievu viņas bērna un mammas acu priekšā, bija viena no tām, par kurām mēdz teikt: tas jau bija gaidāms. Jo kas cits var būt gaidāms, ja cilvēku, kurš vajā un terorizē sievieti un viņas darbabiedrenes, izsakot nāves draudus, neviens neaptur?

Lai pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli, Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks uzdevis sākt dienesta pārbaudi. Preses brīfingā viņš arī izteicies: "Vēlos pamatā noraidīt pārmetumus policijai."

Tvitera lietotāji tomēr pārmet, tas vēl tā – maigi izsakoties. Cilvēki ir satriekti, šokā, neizpratnē – kam, tieši kam vēl jānotiek, lai kaut kas mainītos policijas ikdienas darba rutīnā? Protams, arī likumdošanā, kur pārmetumi būtu jāadresē nevis policijai, bet likumdevējiem.

Skaidrs viens: emocijas sit augstu vilni, un maz tādu, kas tic, ka policija Jēkabpils novadā ir izdarījusi visu, ko varēja, lai sieviete būtu dzīva.

Daudzos tvitera komentētājos neizpratni radījusi Valsts policijas nekonsekvence, gan komunicējot ar noslepkavotās sievietes darbabiedrenēm, kurām arī draudēts, gan izsludinot slepkavu meklēšanā. Komentētājiem šķiet, ka policijas izteikumi šajā ziņā izklausās pēc nepamatota optimisma – gan jau viss būs labi. No kurienes šāda pārliecība? 

Sievieti šīs policijas iekšējās pārbaudes neatdzīvinās. Pat tad, ja izrādīsies, ka formāli viss ir kārtībā.

Iespējams, netaisnīgi, bet policijas labie darbi Jēkabpils slepkavības kontekstā zaudē svaru.

Ir gan viedokļi, kuros vērts ieklausīties. Tomēr – vai nāves cena var būt zems atalgojums?

Policijas aizstāvji neiztiek arī bez pārspīlējumiem.

Valsts policijas priekšnieks Ruks preses brīfingā citēja daudzus Krimināllikuma pantus, kas arī šajā gadījumā sasējuši policijai rokas nopietnākai rīcībai.

Daudzi tvitera lietotāji tomēr netic struktūras nevainojamībai un tam, ka Jēkabpils gadījumā viss tiktu risināts augstākajā godaprāta līmenī.

Jautājums – ko tad darīt tiem, kuriem kāds draud?

Daži tviteristi saka – ja sieviete nepaļautos uz policiju, bet noorganizētu dažus "izsitējus", kas kārtīgi "parunātu" ar draudētāju, iespējams, viņa būtu vēl dzīva. Bet ir arī viedoklis, kas atgādina, ka sievietes, kuras vairs nespēj izturēt draudus un aizstāvas pašas, nonāk Ilģuciema cietumā.

Skaidrs ir viens: lai ko uzrādīs policijas iekšējā pārbaude par konkrēto gadījumu, - ir daudz kas darāms un maināms ne tikai policijā, bet arī valsts augstākajās institūcijās. Ar policijas struktūras un procesu sakārtošanu (ja vien neizrādīsies, ka tur viss bija labākajā kārtībā) nekas nebūs līdzēts. Situācijas globālai risināšanai nepieciešama likumdevēju nopietna iesaistīšanās un sistēmiska visu valsts institūciju sadarbība.

Slepkavība Jēkabpils novadā tiešām nav tikai "tviterburbuļa" jautājums. 

Policija veiks iekšējās pārbaudes. Bet tikmēr…

Tikmēr nogalinātās sievietes darbabiedrenes draudu dēļ baidās iziet no mājas ne tikai Jēkabpils novadā, bet arī Latvijas otrā galā.

Tikmēr Talsos kādā blokmājā iedzīvotāji nespēj saprast, kā apturēt jaunas kaimiņienes sistemātisku piekaušanu līdz nāvei, jo pēc policijas ierašanās uz izsaukumiem nekas nemainās.

Kas palīdzēs tām sievietēm visā Latvijā, kuras tiek pakļautas varmācībai un kuras netic, ka policija viņām palīdzēs?

Kur meklēt palīdzību

Informāciju un atbalstu var meklēt pusaudzucentrs.lv

Mentālās veselības atbalsta tālrunis vecākiem un bērniem: +37125737363.

Centrs "Marta"

Matīsa iela 49-3, Rīga

Tālr. 67378539

E-pasts: centrs@marta.lv

Centra "Marta" Liepājas filiāle

Kūrmājas prospekts 11, Liepāja

Tālr. 29195442

E-pasts: centrs@martaliepaja.lv

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes"

Kungu iela 34, Rīga

Tālr. 24551700, 27722292

E-pasts: skalbes@skalbes.lv

Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem: 116006

Centrs drošai bērnībai "Dardedze"

Tālr. 67600685

E-pasts info@centrsdardedze.lv

VBTAI Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis

116111

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu