Paziņota konkursa "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2022" uzvarētāja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sieviete ar bērniem slapja sniega laikā.
Sieviete ar bērniem slapja sniega laikā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Konkursā "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2022" šogad uzvarējusi Ropažu novada pašvaldība, iegūstot naudas balvu 30 000 eiro.

Svinīgajā ceremonijā, ko organizēja Sabiedrības integrācijas fonds (SIF), Ropažu novada domes priekšsēdētājas pirmais vietnieks Ainārs Vaičulens pauda prieku par saņemto balvu un iedzīvotāju augsto novērtējumu.

Lai stiprinātu atbalstu ģimenēm, pašvaldība nodrošina izglītojošās atbalsta grupas "Ģimenes spēks" darbību, kurā novadniekiem pieejamas dažādas nodarbības.

Ik gadu pašvaldība izmaksā Ziemassvētku pabalstu daudzbērnu ģimenēm, bērniem, kuriem ir īpašas vajadzības, vai tiem, kuri zaudējuši apgādnieku, kā arī citām mērķgrupām, atvēlot tam kopumā vairāk nekā 30 000 eiro.

Lai izvērtētu un mazinātu sociālo atstumtību jauniešu vidū, novadā darbojas starpinstitucionāla sadarbības grupa jauniešu un bērnu atbalstam, savukārt, rūpējoties par infrastruktūras attīstību, pašvaldība iedzīvotāju ērtībām izbūvējusi multifunkcionālu velotrasi Zaķumuižā, jaunu stadionu Ropažu Sporta centrā, kā arī gājēju un veloceliņu Ulbroka - Dreiliņi. Latvijas iedzīvotāju vērtējums Ropažu novada pašvaldībai piecu baļļu sistēmā ir 4,45.

Kurzemes plānošanas reģionā par ģimenei draudzīgāko pašvaldību atzīta Kuldīgas novada pašvaldība, kas godināta ar 20 000 eiro. Pašvaldībā līdzās pieejamai izglītībai un finansiālam atbalstam ģimenēm, iedzīvotāji īpaši novērtē bezmaksas pusdienas skolēniem līdz 12.klasei, kā arī drošu un patīkamu vidi ģimenēm. Rūpējoties par vecāko paaudzi, Kuldīgas novadā izveidota Senioru skola, kas novadniekiem palīdz līdzdarboties sabiedriskās aktivitātēs, nezaudējot prasmes un iemaņas. Pašvaldība lielu vērību pievērš arī aktīvajai atpūtai un tās pieejamībai. Kuldīgas novadā par pieejamu cenu ikviens var izmantot pašvaldības peldbaseinu.

Latgales plānošanas reģionā par ģimenei draudzīgāko pašvaldību atzīta Ludzas novada pašvaldība, kas arī saņēma 20 000 eiro. Viena no pašvaldības brīvprātīgajām iniciatīvām ir rūpes par sabiedrības mazākaizsargātajām grupām - daudzbērnu ģimenēm, kā arī tām, kuras audzina bērnus ar īpašām vajadzībām. Šīm ģimenēm pabalsti tiek piešķirti bez ienākumu izvērtēšanas.

Tāpat vecāki novērtē pašvaldības nodrošinātās brīvpusdienas ikvienam bērnam un skolēnam līdz 9.klasei, bezmaksas interešu izglītību un novadā pieejamās atpūtas iespējas. Pašvaldība investē arī līdzekļus degradēto teritoriju sakārtošanā un infrastruktūras uzlabošanās, veicinot kokapstrādes uzņēmumu attīstību.

Rīgas plānošanas reģionā par ģimenei draudzīgāko pašvaldību atzīta Siguldas novada pašvaldība, kas godināta ar 20 000 eiro. Novadā ir plašs visa veida izglītības iestāžu piedāvājums, sakopta vide un daudzveidīga sporta infrastruktūra. Rūpējoties par jaunajām ģimenēm, Siguldā izveidota moderna dzemdību nodaļa.

Domājot par vietu novadnieku labbūtību, pašvaldība organizējusi arī Veselības dienas. Iedzīvotāji augstu vērtē ne tikai bezmaksas ēdināšanu izglītības iestādēs, bet arī siguldiešu ID karti, kas dod dažādas priekšrocības un atlaides vietējos uzņēmumos, tostarp iespēju skolēniem bez maksas pārvietoties ar autobusu novada teritorijā.

Vidzemes plānošanas reģionā par ģimenei draudzīgāko pašvaldību atzīta Madonas novada pašvaldība, piešķirot tai 20 000 eiro. Madonas novadā pieejamas plašas izglītības iespējas, sākot no pirmsskolas līdz pat augstskolai. Pašvaldība nodrošina gan bezmaksas ēdināšanu izglītības iestādēs un bezmaksas transportu skolēniem, gan bezmaksas interešu izglītību, kā arī iespēju jaunajiem speciālistiem iegūt stipendijas un mācību maksas atvieglojumus, izvēloties profesionālās ievirzes izglītību.

Bez maksas pašvaldība nodrošina arī Bērnu un jauniešu centra darbību un sniedz atbalstu sociālajā jomā, domājot ne tikai par bērniem un jaunajām ģimenēm, bet arī par senioriem. Atpūtas un izklaides iespējas pieejamas pašvaldības attīstītajā sporta un atpūtas bāzē "Smeceres sils", ko izmanto gan lieli, gan mazi.

Zemgales plānošanas reģionā par ģimenei draudzīgāko pašvaldību atzīta Jēkabpils novada pašvaldība, kas godināta ar 20 000 eiro. Pašvaldībā ir ne tikai dabas objekti un atpūtas vietas, bet arī plaša sporta infrastruktūra. Bērniem un jauniešiem ir daudzveidīgas iespējas izkopt savus talantus kā sportā un mūzikā, tā arī mākslā un citās jomās.

Iedzīvotāji atzinīgi novērtē novadā pieejamo plašo pirmsskolas izglītības iestāžu tīklu, atbalstu skolēnu ēdināšanai, apmaksātu transportu izglītojamo nogādāšanai uz bērnudārzu vai skolu, kā arī Ziemassvētku dāvanas bērniem.

Goda ģimenes apliecībai draudzīgākās pašvaldības godu un 5000 eiro saņēma Balvu novada pašvaldība, savukārt Saldus novada pašvaldība uzvarēja nominācijā "Iedzīvotāju līdzdalība un iesaiste pašvaldības darbā" un arī saņēma 5000 eiro.

Jelgavas novada pašvaldība saņēma 5000 eiro un godināta nominācijā "Sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām", Cēsu novada pašvaldība saņēma 5000 eiro un uzvarēja nominācijā "Reemigrācija".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu