Piketā pie MK tiks pieprasīta rīcība saistībā ar traģisko sievietes slepkavību Jēkabpilī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Frame Studio/Shutterstock

Otrdien, 25. aprīlī, pulksten 13 pie Ministru kabineta tiks rīkots pikets "Nāves iemesls: sieviete". Piketā pieprasīta rīcība saistībā ar ar atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavības gadījumā, kā arī politiska atbildība par ilggadēju valdības un Saeimas nevēlēšanos ratificēt Stambulas konvenciju, norāda organizatoru pārstāve.

Piketu rīko centrs "Marta", organizācijas "Sievietei paveicās" un "Protests", kas uzskata, ka valdība nav spējusi noteikt cīņu pret vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē kā politisko prioritāti Latvijā, un ir laiks to mainīt.

Organizatori norāda, ka iestāžu nespēja efektīvi piemērot jau likumos esošus drošības mehānismus ir sociāls un politisks apkaunojums demokrātiskā valstī. Turklāt, neskatoties uz to, ka Latvijā ir Eiropas Savienībā (ES) augstākais sieviešu slepkavību skaits uz iedzīvotāju skaitu, Latvija ir starp sešām ES valstīm, kas nav ratificējušas Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju.

Piketa sākumā plkst. 13.10 klātesošie tiks aicināti ieturēt klusuma brīdi, pieminot Jēkabpilī noslepkavoto sievieti.

Klusuma brīdi Ministru kabineta sēdes laikā tiek aicināti ieturēt arī ministri, kā arī visa Latvijas sabiedrība.

Piketa dalībnieki tiek aicināti nākt, ģērbti melnā ar pie apģērba piespraustiem sarkanas krāsas elementiem.

Jau ziņots, ka 16. aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta 1983. gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli".

Ruks uz šo gadījumu aicināja skatīties plašāk, proti, būtu nepieciešams veikt grozījumus likumos, kas paredzētu bargāku atbildību par gadījumiem, kad persona nepilda jau tiesas noteiktos pienākumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu