VIDEO "Tas ir simboliski - novākt sargkareivjus." Taktilā pieminekļa izveides iniciētāja neslēpj sašutumu par tā sabojāšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums/Facebook/Rīgas pašvaldības policija

Dažu nedēļu laikā miniatūrais bronzā atlietais taktilais Brīvības piemineklis divas reizes cietis vandaļu uzbrukumos. Tam nolauztas abas sargkareivju statujas. Policijā informēja, ka pirmā karavīra figūra nolauzta aprīļa beigās, bet otrā – šonedēļ. Pieminekļa idejas autori pauž vilšanos, ka pēc pirmā gadījuma ticis pieļauts, ka arī otru figūru nolauž, vēsta LTV raidījums "Panorāma". 

"Tas ir simboliski kaut kas tāds. Novākt sargkareivjus," teica pieminekļa izveides iniciētāja un projekta vadītāja Sarma Freiberga. "Nu tas nav tā, vienkārši kaut kam iet garām un kaut ko nolauzt vai kaut kam iespert. Tas ir daudz vairāk. Un tādēļ, ja vispār izskatīs sodāmību šai mazajai bandiņai, tad tur nav jāskatās tikai, cik maksā bronzas figūriņa, bet ir jāskatās kompleksi. Kā tas ir noticis? Cik mērķtiecīgi? Plānveidīgi? Procesā."

Piemineklis paredzēts, lai to aptaustītu un tam pieskartos, uzsver Rīgas pašvaldības policijā. Turklāt abu sargkareivju nozušana esot divi savstarpēji nesaistīti gadījumi.

Pirmais noticis aprīļa beigās. Kamerās redzams, ka figūra pazudusi pēc tam, kad pie pieminekļa piegājusi māte ar diviem bērniem.

Video attēli nodoti Valsts policijai. Savukārt otrs gadījums noticis šonedēļ.

Šoreiz ar video kameru palīdzību sekots, kur dodas jaunieši un piesaistīta arī tuvākā ekipāža, kas viņus aizturējusi uz Merķeļa ielas.

Kopā aizturēti pieci jaunieši vecumā no 14 līdz 16 gadiem. Jaunieši nodarījumā vainu atzina, un kārtības sargi viņus nogādāja Valsts policijā turpmāko procesuālo darbību veikšanai. Pie viņiem figūriņa nav bijusi. 

Pašlaik jaunieši esot palaisti mājās. Kas noticis ar video, kurā redzama sieviete ar bērniem, policijā neprecizē. Kāda atbildība būs jauniešiem, arī vēl nav skaidrs.

Piemineklis ir atveidots bronzā un uz tā atrodas QR kods, kuru noskenējot, ikviens var noklausīties stāstu par lielā Brīvības pieminekļa tapšanas vēsturi divās valodās - latviešu un angļu. Tekstu ierunājuši Jaunā Rīgas teātra aktieri Vilis Daudziņš un Marija Linarte. Savukārt cilvēki ar dzirdes traucējumiem šo informāciju var izlasīt teksta veidā.

Kopumā pieminekļa miniatūras izveidei bija nepieciešami 37 526 eiro, ko fondam izdevās savākt ar "Ziedot.lv" palīdzību. Tomēr, ņemot vērā pieaugošās cenu izmaksas Ukrainā notiekošā kara dēļ, tā uzstādīšanai bija nepieciešama atkārtota ziedotāju palīdzība, lai savāktu vēl 3500 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu