"Neatšķiras no dopinga." Transpersonas dominance riteņbraukšanā var novest pie noteikumu maiņas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Instagram.com/ @austin_trace

Riteņbraukšanas saimē pamatīgas debates izraisījusi transpersonas Ostinas Kilipsas nesenā uzvara augsta līmeņa šosejas sacensībās ASV.

27 gadus vecā Kilipsa ar riteņbraukšanu sāka nodarboties tikai 2019. gadā, neilgi pirms dzimuma maiņai nepieciešamās hormonālās terapijas sākšanas. Tagad, pateicoties labajiem rezultātiem sieviešu konkurencē, viņa iekļuvusi ASV izlases sastāvā dalībai nākamajām vasaras olimpiskajām spēlēm Parīzē.

Turklāt viņa varēs piedalīties sieviešu konkurencē prestižajā "Tour de France" velobraucienā.

Norvēģijas sabiedriskais medijs (NRK) sazinājās ar UCI, lai uzzinātu, vai, ņemot vērā pašreizējo situāciju, ir plānots veikt izmaiņas noteikumos.

"Transpersonas sportisti vēlas piedalīties sacensībās atbilstoši savai dzimuma identitātei. UCI noteikumi ir balstīti uz zinātniskiem pētījumiem, taču nākotnē tos var mainīt, ņemot vērā jaunas zināšanas," NRK pavēstīja organizācija.

Vairākas augsta līmeņa riteņbraucējas cēlušas trauksmi, uzskatot, ka transpersonas "nogalina konkurenci sieviešu riteņbraukšanā".

Kanādas riteņbraucēja Elisona Sidora norādīja, ka tas "funkcionāli neatšķiras no dopinga", jo Kilipsai bijušas priekšrocības, piedzīvojot pubertāti pusaudža vecumā.

Pēc vairākām dienām UCI paziņoja, ka ir nolēmusi atsākt debates par transpersonu sportistu dalību starptautiskās sacensībās. Pagājušajā nedēļā notikušajā UCI valdes sēdē tika nolemts sākotnēji analizēt pašreizējo situāciju.

Iespējamā noteikumu maiņa varētu notikt tikai augustā, kas nozīmē, ka Kilipsa ar pašreiz spēkā esošiem noteikumiem varēs piedalīties "Tour de France".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu