"Tautumeitu" līdere atklāti runā par nesen diagnosticēto multiplo sklerozi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: asnaterancane/ Instagram

Etno-pop mūzikas grupas "Tautumeitas" līdere Asnate Rancāne Lauras Saulītes raidījumā "Generation Famous" atklāti runāja par nesen diagnosticēto multiplo sklerozi. 

Vaicāta, kā Rancāne cīnās ar emocionāli grūtajiem brīžiem, viņa saka: "Man par šo tēmu šobrīd absolūti nav grūti runāt, jo visi tie grūtumi ir izdzīvoti jau pirms trim gadiem, lai gan diagnozi man atklāja nupat."

"Bija brīži, kad man likās - tā, tā, tā, cik gadu es vēl dzīvošu, vai es pēc 15 gadiem uz gultas gulēšu?!

Bet tie brīži ir jāizdzīvo. Tagad es esmu tikusi tam pāri - lielākais darbs bija ar prātu," saka Rancāne, atklājot, ka internetā meklējusi sabiedrībā zināmu cilvēku vārdus, kam tā diagnosticēta. Tāpat viņai palīdzējuši izzinoši un iedvesmojoši video. 

Uz jautājumu, kā viņai konstatēja šo slimību, Rancāne atminas: "Man vēl nebija 30 gadi, un es biju ļoti pieradusi dzīvot tā, ka kaut kur kaut kas sāp, - es tam nepievēršu uzmanību, pēc trim dienām pāriet, dzīvojam tālāk!

Man sāka tirpt labās rokas ceturtais pirksts.

Pēc nedēļas sāka tirpt visa plauksta. Pēc trīs nedēļām sāku staigāt uz masāžām, nekas nemainījās... Pagāja mēnesis, kad man jau tirpt visa roka - es vairs nevarēju paspēlēt!"

Magnētiskajā rezonansē atklājās, ka muguras smadzenēs ir iekaisuma perēkļi, taču Asnate atklāj, ka multiplās sklerozes gadījumā tie parasti sākas galvas smadzenēs. 

"Pēc pusgada man bija otra epizode, kad man pēdas sāka tirpt. Man beigās bija seši perēkļi muguras smadzenēs - toreiz nebija pietiekoši daudz komponentu, lai to diagnozi apstiprinātu. Tikai šogad man parādījās šie perēkļi arī galvā," saka Rancāne.

Asnatei nāksies lietot medikamentus un vairāk piedomāt pie ikdienas ritma, taču viņa uzsver - šī slimība mūsdienās ir ļoti kontrolējama.

"Es dzīvoju savas dienas un nejūtu šo slimību!

Tas, kas rada trauksmi, - tā ir ļoti neprognozējama un tie perēkļi nepazūd," tā dziedātāja.

Rancāne pirmo reizi par šo diagnozi runāja šā gada martā žurnālā "Ieva". 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu