Igaunijas izglītības ministre aizstāv skolotāju, kura bija spiesta pamest darbu antiputiniska saukļa dēļ

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Narvas skolotāja, kura bija spiesta pamest darbu antiputiniska saukļa dēļ, izmantoja savas tiesības uz vārda brīvību, paziņoja Igaunijas izglītības ministre Kristīna Kallasa.

Kallasa, kas pārstāv liberālo partiju "Igaunija 200", atzina, ka piekrīt Narvas Vecpilsētas valsts skolas mūzikas skolotājas Alīnas Vorontšihinas viedoklim, kad viņa 9.maijā, kad Krievijā atzīmē tā dēvēto Uzvaras dienu, apmeklēja pasākumu Igaunijas robežpilsētā, uzvilkusi kreklu ar uzrakstu "Putin h**lo".

Ministre ir pieprasījusi skolas direktores Tatjanas Salu paskaidrojumu. Ministre apliecināja, ka Vorontšihina nav atlaista, bet 19.maijā darbu atstās pēc pašas vēlēšanās. "Pašlaik es risinu šo jautājumu, un esmu lūgusi skolas direktores paskaidrojuma vēstuli," paziņoja Kallasa.

"Ir skaidrs, ka nav pieņemami vecākiem izdarīt spiedienu uz skolotāju, iedzenot viņu stūrī, kamēr viņa atstāj darbu," uzstāja ministre.

"Skolotājai ir tiesības paust savu viedokli, un direktorei ir jāaizsargā skolotāja no tādiem uzbrukumiem. Un tas [Vorontšihinas] viedoklis ir pilnīgi pareizs, un skolotājai ir tiesības to paust. Kopā ar skolas vadītāju mēģinu noskaidrot, kas notika desmit minūtes ilgajā direktores un skolotājas sarunā," turpināja Kallasa.

Vietnē "TikTok" plašu uzmanību izpelnījās video, kurā Vorontšihina redzama kreklā ar uzrakstu "Putin h**lo". Video filmēts 9.maijā, kad Narvas promenādē pulcējās cilvēki, lai vērotu otrpus Narvas upes krastam notiekošās tā dēvētās Uzvaras dienas svinības.

Daudzi vecāki un daļa skolēnu noraidīja direktores pamatojumu, ka skolotāja pasākumā piedalījusies savā brīvajā laikā. Sākotnēji direktore ierosināja pedagoģei izskaidrot vecākiem savu rīcību, tomēr viņas atlūgums nozīmē, ka tas nebūs nepieciešams.

Jau vēstīts, ka 9.maijā pie Hermaņa pils karoga torņa Narvas muzejs izkāra pret Ivangorodu pavērstu lielu plakātu, uz kura redzams asinīm notašķīts Krievijas diktatora Vladimira Putina portrets un uzraksts angļu valodā "Putin War Criminal" ("Putins kara noziedznieks").

Plakāts bija labi redzams tiem, kuri apmeklēs svētku koncertu Ivangorodā.

Savukārt Krievijā esošajā Ivangorodā, kuru no Narvas šķir tikai upe, bija izvietots liels pret Igaunijas pilsētas promenādi pavērsts ekrāns, uz kura tika demonstrētas tā dēvētās Uzvaras dienas svinības. Pie cietokšņa Ivangorodā notika svētku koncerts.

Narvā pulcējās vairāki simti interesentu, kas vēroja otrpus upei notiekošo.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu