TVNET GRUPAS galvenais redaktors aicina izvērtēt NEPLP amatpersonu atbilstību ieņemamajiem amatiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Toms Ostrovskis, TVNET grupas galvenais redaktors
Toms Ostrovskis, TVNET grupas galvenais redaktors Foto: Jānis Škapars/TVNET

Atbildot uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) publiskajā telpā izskanējušajiem apgalvojumiem, ka TVNET GRUPA it kā iepriekš daļēji atzinusi savu vainu likuma pārkāpumā, TVNET GRUPAS galvenais redaktors Toms Ostrovskis uzsvēris, ka kategoriski tam nepiekrīt. Tāpat, ņemot vērā "NEPLP amatpersonas Ivara Āboliņa izteikumus publiskajā telpa, nepamatoti apvainojot TVNET GRUPU par melīga rakstura informāciju", Ostrovskis aicina izvērtēt NEPLP amatpersonu atbilstību ieņemamajiem amatiem.

Ostrovskis norāda, ka, viņaprāt, NEPLP ir pārkāpusi savas likumā skaidri definētās pilnvaras, atklāti un burtiski cenšoties ierobežot vārdus, kurus žurnālists drīkst vai nedrīkst izmantot intervijās, publikācijās, reportāžās.

"Šāda NEPLP rīcība tiešā veidā apdraud vārda brīvību un leģitimizē pašcenzūru medijos, lai sabiedrība saņemtu vienīgo "pareizo" informāciju.

NEPLP šādas pilnvaras neviens nav piešķīris," norāda Ostrovskis. "Ņemot vērā NEPLP amatpersonas Ivara Āboliņa izteikumus publiskajā telpa,

nepamatoti apvainojot TVNET GRUPU par melīga rakstura informāciju, es aicinu izvērtēt NEPLP amatpersonu atbilstību ieņemamajiem amatiem."

Ostrovskis norāda, ka vārds "deportācija" intervijas laikā izskanēja vispirms no Rosļikova kunga puses, savukārt žurnālisti šo vārdu izmantoju jau pēc tam, lai konfronētu izsacījuma autoru atbildēt uz jautājumiem pēc būtības.

"Nav noslēpums, ka verbālas sarunas laikā video tiešraidē nav redzami vārdi pēdiņās, piemēram, lietotais vārds “deportācija”, tomēr intonatīvi un kontekstā ir nepārprotami skaidrs, ar kādu nolūku minētais vārds tika izmantots žurnālista jautājumā Imigrācijas likuma iespējamām izmaiņām. Paradoksāli, ka NEPLP sodīja žurnālistu, nevis šī vārda autoru.

Pieļauju, ka mēģināt sodīt Saeimas deputātu ir sarežģīti, vieglāk ir vainot žurnālistu no TVNET GRUPAS krievu redakcijas RUS TVNET," uzsver galvenais redaktors.

"Publiskajā telpa izskanējušais no NEPLP puses, ka TVNET GRUPA daļēji atzinusi vainu likuma pārkāpumā, ir NEPLP interpretācija, kam mēs kategoriski nepiekrītam.

Protams, ka NEPLP tiks dota iespēja savu interpretāciju mēģināt pierādīt tiesas procesa laikā.

Rezumējot– vai mēs esam vainīgi vārda “deportācija” lietošanā konkrētās intervijas laikā, vai esam pārkāpuši likumu? Noteikti nē! Vai mēs varējām profesionāli vēl labāk novadīt interviju ar minēto politiķi, uzdodot jautājumu, ko tieši viņš domāja ar vārdu “deportācija” imigrācijas likuma labojumu kontekstā – jā, tiešraides nav vieglākais žanrs, kļūdas var gadīties.

Bet iespējamās kļūdas nav likuma pārkāpumi, tādēļ Latvijas Mediju ētikas padomes kompetencē ir izvērtēt vai žurnālists varēja precizēt vārda "deportācija" nolūku no intervējamā.

Ētikas padome var lemt par aizrādījumu, ja tāds ir saskatāms. Bet tās noteikti nav NEPLP tiesības un kompetence sodīt mediju, to faktiski pamatojot ar vārda brīvības ierobežošanu," rezumē TVNET GRUPAS galvenais redaktors.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu