Bohēmista vai mongoļa rapsodija? Atklāts leģendārās "Queen" dziesmas oriģinālais nosaukums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Fredijs Merkūrijs
Fredijs Merkūrijs Foto: MARCO ARNDT/AP

Ar roku rakstīts dziesmas "Bohemian Rhapsody" teksta liecina, ka Fredijs Merkūrijs apsvēra alternatīvu nosaukumu "Mongolian Rhapsody", vēsta medijs CNN.

Agrāk nepublicētie "Queen" dziesmas "Bohemian Rhapsody" teksta melnraksti liek domāt, ka Fredijs Merkūrijs apsvēra iespēju savam lielākajam hitam piešķirt nedaudz atšķirīgu nosaukumu.

Atklājums veikts pēc tam, kad publiskotas 15 lappuses ar dziedātāja sarakstīto 1975. gada hita tekstu, vokālām līnijām un harmonijām. Šķiet, ka ievadlapas augšdaļā Merkūrijs ir izsvītrojis vārdu "Mongoļu", pirms to aizstāja ar tagad slaveno "Bohēmista".

Foto: Tsakhia Elbegdorj/Twitter.com

Dziesmas teksta melnraksts atklāj arī citas idejas, kas šķietami tika pamestas vai pārstrādātas, tostarp alternatīvas rindas, vārdu secību un citas nianses.

Pants, kas sākas ar "Mama, just killed a man" (Mammu, tikko nogalināju cilvēku), melnrakstā sākas ar "Mama, there’s a war began; I’ve got to leave tonight" (Mammu, sācies karš; Man šovakar jādodas prom).

Cita pierakstu lapa sastāv no nekārtīga vārdu un frāžu klāsta, no kuriem daži iekļauti dziesmas gala versijā, tostarp "Galileo", "Bismillah" un "Fandango" (turpretim citi, piemēram, "Matador"un "Belladona", nav iekļauti).

Foto: Sotheby's/Twitter.com

Sen pazaudētās piezīmes tika uzrakstītas ar melnu un zilu lodīšu pildspalvu uz kalendāra lapām, ko 1974. gadā izdeva nu jau vairs neeksistējoša aviokompānija "British Midland Airways".

"Queen" ierakstīja dziesmu "Bohemian Rhapsody" nākamajā gadā. Tas kļuva par grupas lielāko hitu, ierindojoties topu virsotnēs visā pasaulē, tostarp Apvienotajā Karalistē, kur tas pārdots vairāk nekā 2,6 miljonos kopiju un joprojām ir trešais visu laiku visvairāk pārdotākais singls.

Manuskripts ir viens no aptuveni 1500 dziedātāja personīgajiem priekšmetiem, kas tiek izsolīts "Sotheby's" Londonā. Paredzams, ka septembrī, kad pieraksti nonāks izsolē, tie maksās no 800 000 līdz 1,2 miljoniem mārciņu jeb no 900 000 līdz 1,4 miljoniem eiro.

Tiek pārdoti arī citu "Queen" dziesmu tekstu pieraksti, tostarp "Don't Stop Me Now". Merkūrija ar roku rakstītajās piezīmēs dziesmai "Somebody to Love" arī ir iekļauti neizmantoti dziesmu teksti, savukārt viņa deviņu lappušu garie pieraksti dziesmai "We Are the Champions", kas arī ieskicēti 1974. gada kalendārā, varētu izmaksāt līdz 350 000 eiro.

Merkūrijs pat grupas biedriem neatklāja savu dziesmu tekstu nozīmi. 2002. gada dokumentālajā filmā "Queen" ģitārists Braiens Mejs atcerējās brīdi, kad dziedātājs piedāvāja dziesmu "Bohemian Rhapsody".

"Par ko ir "Bohemian Rhapsody"? Es domāju, ka mēs to nekad neuzzināsim," stāstīja Mejs. "Ja es zinātu, es droši vien negribētu to jums stāstīt, jo es jums nestāstītu, par ko ir manas dziesmas. Es ienīstu to darīt. Es domāju, ka tas iznīcina dziesmu."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu