FOTO un VIDEO ⟩ Zem ūdens masas sprāgst mīnas. 8. jūnija informācija par Kahovkas HES spridzināšanu

Ziņa papildināta plkst. 21.15
Foto: EPA/Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas karaspēks 6. jūnijā Hersonas apgabalā saspridzināja Kahovkas HES aizsprostu. Kahovkas HES atradās Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta saspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā. 

Kahovkas ūdenskrātuve vairs nespēj piegādāt ūdeni Zaporižjas AES dzesēšanai

Kahovkas ūdenskrātuve vairs nespēj piegādāt ūdeni Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) reaktoru dzesēšanai, ceturtdien pavēstīja Ukrainas hidroenerģijas uzņēmuma "Ukrhidroenerho" vadītājs Ihors Sirota.

Ūdens līmenis ūdenskrātuvē ir noslīdējis zem kritiskās 12,7 metru atzīmes, sacīja amatpersona.

Tas nozīmē, ka ūdenskrātuve vairs nevarēs nodrošināt ūdeni "Zaporižjas AES dīķiem spēkstacijas dzesēšanai", Sirota skaidroja Ukrainas televīzijas ēterā.

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi šonedēļ sacīja, ka ūdeni nebūs iespējams iesūknēt, ja līmenis nokritīsies zem 12,7 metru atzīmes.

Dzesēšanas dīķus pie AES un citviet vēl kādu laiku var izmantot, lai dzesētu reaktorus un izlietotās degvielas rezervuārus reaktoru ēkās, sacīja Grosi.

Turklāt liels dzesēšanas dīķis līdzās objektam "šobrīd ir pilns un krājumi ir pietiekami, lai nodrošinātu spēkstaciju vairākus mēnešus, jo tās seši reaktori ir izslēgtā režīmā," sacīja Grosi.

Tāpēc ir vitāli svarīgi, lai dzesēšanas dīķis paliek nebojāts. Es aicinu visas puses gādāt, lai to nekas neapdraudētu, tiekoties ar IAEA valdi, sacīja Grosi.

ISW: Plūdi aizskalojuši krievu fortifikāciju līniju Dņepras kreisajā krastā

Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta izpostīšanas rezultātā Hersonas apgabalā būtiski mainījusies frontes līnijas ģeogrāfija un ainava, un tam ir liela ietekme uz Krievijas armijas pozīcijām Dņepras kreisajā krastā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Spriežot pēc satelītattēliem, ūdens straumes iznīcina nocietinātās Krievijas armijas aizsardzības pozīcijas, īpaši Hola Pristaņas un Olešku rajonā. Dažviet ūdens virs krievu aizsardzības līnijas ir vienstāva mājas augstumā.

ISW eksperti uzskata, ka Dņepras kreisajā krastā situācija strauji mainīsies 72 stundu laikā.

Ukrainas pavēlniecība vēsta, ka Krievijas armija pārsviedusi savus spēkus 15 kilometru attālumā no agrākās saskarsmes līnijas.

Kā norāda ISW, vislielākās briesmas šobrīd rada uzpeldējušie mīnu lauki. Kadros no posta apvidus redzams, kā zem ūdens masas sprāgst mīnas.

Okupantu izveidotā Hersonas apgabala administrācija iepriekš apgalvoja, ka aizsprosta uzspridzināšana nāks par labu Krievijas armijai, jo Ukrainas armijai tagad būšot grūtāk forsēt Dņepru.

Tiesa gan, savos apgalvojumos okupantu ieliktenis Hersonas apgabala "administrācijas" vadītāja amatā Vladimirs Saļdo ignorē fortifikāciju, kam Krievija tērējusi milzu resursus, izpostīšanu un smagā bruņojuma zaudēsanu, norāda ISW.

Ukraina un ANO vienojas par cilvēku evakuāciju no krievu okupētā Dņepras kreisā krasta

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba ceturtdien vienojies ar ANO humānās palīdzības koordinatori Ukrainā Denīzi Braunu par cietušo cilvēku evakuāciju no applūdušajām teritorijām krievu okupētajā Dņepras kreisajā krastā.

Kā teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā, abas puses vienojušās, ka ANO nekavējoties izveidos grupas Zaporižjas un Hersonas apgabalos, lai sniegtu palīdzību un evakuētu cilvēkus okupētajā Dņepras kreisajā krastā.

"Puses vienojās, ka ANO grupas dosies uz cietušajām zonām okupētajās teritorijās, tiklīdz Krievija nodrošinās piekļuvi un drošības garantijas," teikts paziņojumā.

Krievijas varas iestādes nav ziņojušas par sadarbību ar ANO okupēto teritoriju iedzīvotāju evakuācijā.

Foto: Hersonā no plūdiem glābjas cilvēki un dzīvnieki

Krievi apšaudījuši Hersonu evakuācijas laikā, ievainojot deviņus

Krievijas karaspēks ceturtdien apšaudījis Hersonu iedzīvotāju evakuācijas laikā, ievainojot deviņus cilvēkus, pavēstīja Ukrainas amatpersonas.

Pēc Prokudina teiktā, ievainoto vidū ir policists, ārsts un brīvprātīgais no Vācijas. Ārkārtas situāciju dienesta vadītājs Serhijs Kruks pavēstīja, ka ievainoti arī divi sapieri.

Vēl četri cilvēki ievainoti, krieviem apšaudot ciemu Hersonas rajonā.

Krievijas armija Hersonu apšaudīja laikā, kad no teritorijas, kas applūdusi pēc Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprosta uzspridzināšanas, tiek evakuēti mierīgie iedzīvotāji, pavēstīja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

"Turpinās cilvēku evakuācija, un šajā laikā krievi apšauda Hersonu. Parasti teroristi," "Telegram" raksta Jermaks.

Amatpersona: Dņepra uz leju no Zaporižjas nebūs kuģojama

Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta saspridzināšanas dēļ Dņepra uz leju no Zaporižjas ilgu laiku nebūs kuģojama, pavēstīja Ukrainas Kuģniecības administrācijas vadītājs Jevheņijs Ihnatenko.

"Krievijas teroraktam būs katastrofiskas sekas kopumā visam reģionam un konkrēti arī attiecībā uz kuģniecības atjaunošanas nākotni," sacīja Ihnatenko.

"Teritoriju straujas applūšanas dēļ izpostīta un izsista no darba kārtības ostu un termināļu infrastruktūra, kas atrodas apgabalā, ir daudz nogrimušu kuģu," skaidroja amatpersona.

Pirms Zaporižjas Dņepras HES upe arī turpmāk būs kuģojama, bet uz leju pa tecējumu - vēl ilgu laiku nebūs. Pēc ūdenslīmeņa krišanās kuģi tur nonāks uz sēkļiem, norādīja Ihnatenko.

Problēmas būs arī uzreiz aiz Kahovkas slūžām, viņš piebilda.

"Kahovkas slūžas bija pēdējās Dņepras slūžas, kas nodrošināja kuģu došanos tālāk atklātas jūras virzienā. Mums faktiski ir slēguši vārtus Ukrainas eksportam," sacīja Ihnatenko.

Tomēr problēmas rodas arī uz augšu no saspridzinātā HES aizsprosta.

"Ūdens līmenis Kahovkas ūdenskrātuvē krītas par desmit centimetriem stundā. Pieļaujamais līmenis Zaporižjas slūžu lejas bjefā ir 14 metri. Šorīt tie bija 16 metri. Ja ūdens līmenis kritīsies zemāk par šo atzīmi, mēs Zaporižjā nespēsim nodrošināt slūžošanu," skaidroja amatpersona.

Šobrīd civilie kuģi no Kahovkas ūdenskrātuves tiek pārbāzēti uz Zaporižju, lai tie nenonāktu uz sēkļa, viņš piebilda.

"Administrācija otro dienu aktīvi strādā ar kuģu īpašniekiem, kuru kuģi šobrīd ir Kahovkas ūdenskrātuves akvatorijā. Tie ir aptuveni 50 kuģi. Mūsu uzdevums ir sekmēt to, lai bez aizķeršanās veiktu pārdislokāciju no bāzēšanās vietām caur Zaporižjas slūžām uz augšu pa Dņepru," sacīja Ihnatenko.

Sarkanais Krusts: Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšana pastiprinājusi mīnu radītos draudus

Ukrainas Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšana ievērojami apgrūtinās mīnu atrašanās vietu noteikšanu plūdu skartajā reģionā, trešdien brīdinājis Sarkanais Krusts.

"Mēs zinājām, kur ir apdraudējums. Tagad mēs nezinām. Mēs zinām tikai to, ka tās ir kaut kur lejup pa straumi," sacīja Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas Ieroču piesārņojuma nodaļas vadītājs Ēriks Tollefsens.

"Tas rada lielas bažas, jo tas ietekmēs ne tikai iedzīvotājus, bet arī visus tos, kas nāk palīgā," viņš piebilda.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja vairākus mēnešus palīdzēja Ukrainai atmīnēšanas operācijās, kartējot un marķējot mīnu laukus, kā arī nodrošinot apmācību un aprīkojumu, sacīja Tollefsens.

"Tagad tas viss ir aizskalots," viņš norādīja.

Tollefsens skaidroja, ka pretkājnieku un prettanku mīnas, piemēram, TM-57, tagad būs izkliedētas nezināmās vietās.

Frontes tuvumā esošā Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas dēļ ir applūduši desmitiem ciemu un daļa Hersonas pilsētas, izraisot bailes par humāno katastrofu.

ANO jau otrdien brīdināja par riskiem, kas saistīti ar mīnām.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja norādīja, ka plūdu ūdeņi mīnas nesabojās un nedeaktivizēs, kas nozīmē, ka tās var radīt draudus vēl gadu desmitiem ilgi.

Lejpus aizsprosta Hersonas apgabalā ir daudz tā dēvēto aizsardzības mīnu lauku, ko izveidojušas karojošās puses. Parasti tie ir ļoti blīvi nomīnēti, sacīja Tollefsens.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja nezina, cik mīnas varētu būt nogremdētas vai izskalotas plūdu ūdeņos.

"Konfliktā iesaistītās puses nav paziņojušas nekādu skaitu (..). Mēs tikai zinām, ka to skaits ir milzīgs," sacīja Tollefsens.

Okupanti Hersonas apgabalā ierīko uguns pozīcijas uz namu jumtiem

Okupanti Hersonas apgabalā pēc Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas kavē iedzīvotāju evakuāciju un ierīko uguns pozīcijas uz namu jumtiem, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

Foto: Situācija Hersonas apgabalā

"Krievijas Federācija nenodarbojas ar vietējo iedzīvotāju problēmām sagrābtajās teritorijās, [bet] ir spējīga uz jebkādiem noziegumiem un apjomīgiem postījumiem. Pēc tam, kad Krievijas teroristi saspridzināja Kahovkas HES aizsprostu, Kozači Laheru ciema iedzīvotāji, kas bija nonākuši applūšanas zonā, nesagaidīja palīdzību no okupācijas varas un centās patstāvīgi izbraukt no daļēji applūdušās apdzīvotās vietas. Tomēr Krievijas karavīri, esot alkohola reibuma stāvoklī, nobloķēja visus iespējamos pilsētas atstāšanas ceļus un aizliedza evakuāciju," teikts Ģenerālštāba paziņojumā.

Ģenerālštābs piebilda, ka okupanti ierīko uguns pozīcijas uz Hersonas apgabala iedzīvotāju namu jumtiem.

"Hola Pristaņas pilsētā okupanti padzen divstāvu namu īpašniekus no telpām un paši tur iekārtojas. Uz šo ēku jumtiem okupanti ierīko uguns pozīcijas," uzsvēra Ģenerālštābs.

Hersonas apgabala militārās administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins paziņoja, ka okupētajā Hola Pristaņā ir applūduši 196 dzīvojamie nami un ūdens līmenis ik stundu ceļas.

Zelenskis šokēts par starptautiskas palīdzības trūkumu pēc Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšanas

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien paziņoja, ka ir šokēts par ANO un Sarkanā Krusta palīdzības trūkumu pēc Krievijas īstenotās Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšanas.

"To tur nav," Zelenskis sacīja intervijā Vācijas laikrakstam "Bild". "Esmu šokēts, jo uzskatu, ka tie ir spēki, kuriem tur jābūt, lai glābtu cilvēku dzīvības," viņš piebilda.

Frontes tuvumā esošā aizsprosta saspridzināšanas dēļ ir applūduši desmitiem ciemu un daļa Hersonas pilsētas, izraisot bailes par humāno katastrofu. Amatpersonas ir paziņojušas, ka tūkstošiem cilvēku būs jāatstāj savas mājas, un daudzi to jau dara pašu spēkiem.

Zelenskis intervijā arī pateica, ka šajā katastrofā "ir miruši cilvēki un dzīvnieki". "No applūdušo namu jumtiem cilvēki redz garām peldam noslīkušus cilvēkus," sacīja Zelenskis.

Viņš arī sacīja, ka ir grūti evakuēt cilvēkus no Krievijas okupētās Hersonas apgabala daļas. "Kad mūsu spēki mēģina viņus izvest, uz tiem no attāluma šauj okupanti," piebilda Zelenskis.

Prezidents sacīja, ka pirms gada ir dalījies izlūkošanas informācijā ar Ukrainas starptautiskajiem partneriem, parādot uzbrukuma šim aizsprostam risku.

"Mēs dalījāmies šajā informācijā ar mūsu partneriem, un viņi visi atzina, ka ir ļoti augsts šī aizsprosta uzspridzināšanas risks," teica Zelenskis.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka ceturtdien vadīs ārkārtas koordinācijas komisijas sanāksmi ar Ukrainu par Kahovkas HES aizsprosta "katastrofālo iznīcināšanu".

Francija ir solījusi nosūtīt palīdzību Ukrainai.

Hersonas apgabalā applūdušās teritorijas kopējā platība ir 600 kvadrātkilometri

Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas dēļ Hersonas apgabalā applūdušās teritorijas kopējā platība ir 600 kvadrātkilometri, ceturtdien paziņoja Hersonas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

Viņš norādīja, ka 32% šīs teritorijas ir Ukrainas kontrolētajā Dņepras labajā krastā, bet 68% - Krievijas okupētajā kreisajā krastā.

Vidējais ūdens līmeņa augstums applūdušajā teritorijā ceturtdien plkst.8 no rīta pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku, bija 5,61 metrs, piebilda Prokudins.

Ūdens līmenis Kahovkas ūdenskrātuvē Nikopoles rajonā plkst.8 bija 13,05 metri un tas turpina kristies, informēja valsts uzņēmums "Ukrhidroenergo".

Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis ūdenskrātuvē krities par vienu metru.

"Ukrhidroenergo" piebilda, ka tiek uzkrāts ūdens citās Dņepras hidroelektrostaciju kaskādes ūdenskrātuvēs, lai mazinātu plūdus Hersonas apgabalā.

Zelenskis apmeklējis Hersonas apgabalu

Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis ceturtdien apmeklējis Hersonas apgabalu, kur piedalījies sanāksmē par Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas izraisīto plūdu likvidēšanu.

"Darba brauciens uz Hersonas apgabalu. Koordinācijas sanāksme par Kahovkas HES aizsprosta uzspridzināšanas seku likvidēšanu," sociālajos tīklos ierakstījis Zelenskis.

Viņš norādījis, ka jārisina daudz svarīgu jautājumu, kuru vidū ir cilvēku evakuācija, ārkārtējās situācijas likvidēšana, vitāli svarīgo funkciju nodrošināšana, ekosistēmas atjaunošana un operatīvā militārā situācija tehnogēnās katastrofas rajonā.

"Ir svarīgi aprēķināt zaudējumus un piešķirt līdzekļus kompensācijām iedzīvotājiem, kas cietuši katastrofas dēļ, kā arī izstrādāt programmu zaudējumu kompensēšanai vai uzņēmumu pārvietošanai Hersonas apgabala robežās," piebildis Ukrainas prezidents.

Labdarības organizācija: Ukrainas puse pašlaik vairāk aicina palīdzēt ar militāri izmantojamām lietām

Ukrainas puse pašlaik vairāk aicina palīdzēt ar militāri izmantojamām lietām, šorīt Latvijas Radio stāstīja labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta.

Pēc viņas vārdiem, pēdējie mēneši rāda, ka kara skartajai Ukrainai humānā palīdzība pašlaik vajadzīga mazāk, bet lielāki ieguldījumi nepieciešami militārajā atbalstā, attiecīgi cilvēki tiek aicināti sūtīt nemilitāras preces, kas palīdz armijai - dronus, automašīnas, aptieciņas u.tml.

Dimanta vērtēja, ka Latvijas sabiedrība joprojām ir ļoti atbalstoša Ukrainai, taču "pie kara esam pieraduši".

Operatīvie dati liecina, ka pēc Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprosta uzspridzināšanas ziedotāji atkal ir aktivizējušies.

Organizācijas vadītāja atgādināja, ka kara pirmajā gadā caur "Ziedot.lv" Latvijas iedzīvotāji saziedoja 20 miljonus eiro, no kuriem puse aizgāja militārām vajadzībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu