Nīderlande pēc iespējas ātrāk sāks Ukrainas pilotu apmācību darbā ar F-16

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
F-16
F-16 Foto: Mike Mareen/Shutterstock

Nīderlande pēc iespējas ātrāk sāks Ukrainas pilotu apmācību darbā ar iznīcinātājiem F-16, paredz ASV Aizsardzības ministrijas atbalstītais trīs posmu plāns.

Nīderlande arī ceturtdien Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē Vācijā paziņos par jaunu militārās palīdzības Ukrainai paketi 40 miljonu eiro apmērā.

Gan par apmācībām, gan palīdzības paketi vēstulē parlamenta apakšnamam paziņoja aizsardzības ministre Kajsa Ollongrēna.

Detalizēta informācija par Ukrainai piegādājamo aizsardzības aprīkojumu vēstulē nav sniegta, tomēr tajā izklāstīts, ka ukraiņu pilotu apmācībām būs trīs posmi: pārkvalifikācijas apmācībām sekos valodas prasmju uzlabošana un sākotnējā lidojumu apmācība. Pēc tam tiks izveidots mācību centrs kādā "NATO austrumu dalībvalstī", kas konkrēti netiek nosaukta.

Mācību sesijas sāksies "ierobežotam skaitam" ukraiņu pilotu, tomēr laika gaitā tās var paplašināt.

Nīderlande ir F-16 apmācību koordinatore Eiropā, kurai palīdz Dānija.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir solījusi atbalstīt ukraiņu pilotu apmācības.

Lai gan konkrēts apmācību kursa saturs pagaidām nav pabeigts, notiek sarunas starp Nīderlandi, Dāniju, Beļģiju, Luksemburgu, Lielbritāniju un aizsardzības nozari.

Mēnešiem ilgi ASV noraidīja Ukrainas lūgumus atļaut F-16 piegādes, kas palīdzētu Ukrainai pastiprināt gaisa telpas aizsardzību pret Krievijas triecieniem. ASV amatpersonas uzstāja, ka citas ieroču sistēmas ir vairāk nepieciešamas, tomēr maijā Baidena administrācija mainīja viedokli un apstiprināja pilotu apmācības "vidēja un ilgtermiņa aizsardzības vajadzībām".

Gan Nīderlande, gan Dānija ir paudušas gatavību piegādāt Ukrainai ceturtās paaudzes iznīcinātājus. Šonedēļ izskanēja, ka Dānijas Gaisa spēku liekie iznīcinātāji F-16 Ukrainai varētu tikt piegādāti, kad šoruden Kopenhāgena saņems pirmos piektās paaudzes iznīcinātājus F-35A. Arī Nīderlande nākamgad plāno pārtraukt 24 F-16 ekspluatāciju, bet vēl 18 lidmašīnas ir pieejamas pārdošanai, liecina ziņu aģentūras "Reuters" rīcībā esošā informācija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu