Atklāta jauna dinozauru suga

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iespējamais Vectipelta barretti izskats
Iespējamais Vectipelta barretti izskats Foto: Stu Pond/Twitter.com

Lielbritānijas Vaitas salā atrastas iepriekš nezināma dinozauru veida pārakmeņojušās atliekas, ziņo raidsabiedrība BBC.

Šī ir pirmā jaunā bruņu dinozauru suga, kas uz salas atklāta kopš 1865. gada un pieder tai pašai ģimenei – ankilozauriem.

Lai arī milzu ķirzaka, kas nosaukta par "Vectipelta barretti", bija biedējoša paskata ar savām asmeņiem līdzīgajām bruņām, tie ēda tikai augus.

Dinozaurs atklāts klintīs, kuru vecums ir no 66 līdz 145 miljoniem gadu.

Nosaukums "Vectipelta barretti" ir atsauce uz profesoru Polu Baretu, kurš 20 gadus strādājis Dabas vēstures muzejā Londonā.

Viņš sacīja, ka ir "glaimots un ļoti priecīgs, ka atzīts šādā veidā", un uzstāj, ka "jebkāda fiziska līdzība ir tikai nejauša".

Lai gan jaunajam dinozauram ir dažas līdzības ar pēdējo uz salas atklāto ankilozauru, ko sauc par "Polacanthus foxii", zinātnieki neuzskata, ka abas sugas bija cieši saistītas.

Zinātnieki saka, ka nesen atrastajam dinozauram bija ne tikai atšķirīgi kakla, muguras un iegurņa kauli, bet arī izteiktākas ķīļveida bruņas.

Jaunajai sugai ir vairāk kopīga ar Ķīnā atklātajiem ankilozauriem, kas liecina, ka tie brīvi pārvietojās no Āzijas uz Eiropu agrīnā krīta periodā.

Dabas vēstures muzeja pētnieks Stjuarts Ponds sacīja, ka atradums paver skatu uz Anglijā tajā laikā sastopamo sugu daudzveidību.

Viņš teica, ka atklājums rosinās citu līdzīgu fosilo atlieku atkārtotu analīzi.

Komanda, kas atradusi fosilijas, sacīja, ka vieta, kur tika atrasta jaunā suga, ir "ļoti svarīgs" resurss, lai izprastu vairāk par dinozauru izmiršanu.

Rezultāti ir aprakstīti "Journal of Systematic Paleontology".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu