Šī gada Eirovīzijas izmaksas līdz šim visaugstākās. Vai Latvija konkursā piedalīsies arī nākamgad?

Foto: EPA/ Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šī gada maijā Liverpūlē notika 67. Eirovīzijas dziesmu konkurss, kur uzstājās šī gada Latvijas pārstāvji - grupa "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā". Nu noskaidrojies, cik Latvijas piedalīšanās starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija" izmaksājusi šogad.

Latvijas Televīzijā (LTV) "Apollo.lv" noskaidroja, ka Latvijas piedalīšanās starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija" šogad izmaksāja 166 tūkstošus eiro.

LTV mārketinga un komunikācijas daļas direktore Anita Jansone "Apollo.lv" skaidroja, ka izmaksas veido Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) licences iegāde, priekšnesuma sagatavošana un īstenošana (gaismas un grafiskie video risinājumi, režija, skatuves tērpi u.tml.), grupas "Sudden Lights" un Latvijas Eirovīzijas delegācijas ceļa un uzturēšanās izdevumi Liverpūlē.

EBU 2023. gadā Latvijas Televīzijai paaugstināja konkursa licences maksu (saskaņā ar līgumu tās apmēru Latvijas Televīzija izpaust nedrīkst), augstākas no Latvijas Televīzijas neatkarīgu iemeslu dēļ šogad bija arī mākslinieku un Latvijas Eirovīzijas delegācijas uzturēšanās izmaksas Apvienotajā Karalistē (salīdzinot ar 2022. gadu Itālijā).

Jau ziņots, ka paaugstinātās EBU licences dēļ no dalības konkursā atteicās Melnkalne, Ziemeļmaķedonija un Bulgārija.

Pērn, kad Latviju Turīnā pārstāvēja grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Eat Your Salad", izmaksas sastādīja apmēram 140 tūkstošus eiro. Vēl gadu iepriekš, kad uz Roterdamu devās Samanta Tīna ar dziesmu "The Moon is Rising", dalība "Eirovīzijā" izmaksāja 150 tūkstošus eiro. Arī Samanta neizkļuva no pusfināla, tajā ar 14 punktiem paliekot pēdējā vietā.

Apkopojot pēdējo gadu izmaksas, var secināt, ka Eirovīzija šogad ir izmaksājusi visvairāk no visiem gadiem.

Pēc kārtējās neveiksmes Eirovīzijā izskanēja viedokļi par to, ka Latvijai, iespējams, vajadzētu paņemt pauzi no šī dziesmu konkursa.

Vaicājot, kāds ir LTV komentārs par sabiedrības viedokli, Jansone teic: "Vārda brīvība ir demokrātiskas sabiedrības lielākā vērtība, kuru var izmantot ikviens sabiedrības loceklis, arī paužot savu viedokli par Eirovīziju."

Jansone atklāja, ka Latvijas Televīzija vēl nav lēmusi par piedalīšanos Eirovīzijā nākamgad.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka šīs bija sestā reize pēc kārtas, kad Latvijas pārstāvjiem neizdevās kvalificēties Eirovīzijas finālam.

Apkopojot rezultātus, Latvija pirmajā pusfinālā saņēma 34 punktus un no 15 valstīm ierindojās 11. vietā, kas nozīmē, ka

palikām pirmie aiz strīpas, lai iekļūtu finālā.

Latviju no 10. vietas vietas ieguvējas Serbijas šķīra vien trīs punkti.

Atgādinām, ka šogad pusfinālā tika ņemts vērā tikai skatītāju balsojums.

Izskanot dažādiem viedokļiem par šī konkursa nepieciešamību, LTV komentēja, ko šis konkurss Latvijai dod: "Piedalīšanos Eirovīzijā uzskatām par ļoti būtisku – tas ir skatītājiem un Eiropas sabiedriskajiem medijiem ļoti nozīmīgs šovs, turklāt nepārprotami arī ļoti laba iespēja nest Latvijas vārdu pasaulē."

Ar savu viedokli iepriekš dalījies Eirovīzijas "veterāns" Markus Riva, kurš jau deviņas reizes mēģinājis iegūt iespēju pārstāvēt Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā.

Viņš par konkursu teica: "Šis konkurss ir iespēja arī Latvijai sevi parādīt, piesaistīt tūrismu utt. Šis pasākums ir arī reklāma valstij, par ko nevajadzētu aizmirst. Un šie ir daži no plusiem, un es uzskatu, ka Latvijai ir jāpiedalās un nav nepieciešamas kaut kādas pauzes."

Vairāk ar mākslinieka viedokli varat iepazīties tiešsaistes žurnālā "Klik".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu