Budanovs: Krievija mīnējusi Zaporižjas AES. Pastāv sprādziena vai avārijas draudi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas kontrolē esošā Zaporižjas atomelektrostacija.
Krievijas kontrolē esošā Zaporižjas atomelektrostacija. Foto: AFP/SCANPIX

Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) pastāv sprādziena vai avārijas draudi, jo Krievijas spēki mīnējuši arī rūpnīcas dzesētāju, atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītāja Kirilo Budanova paziņojumu, vēsta medijs "Kyiv Independent". 

Budanovs sacīja, ka pašlaik AES pastāv "zināmi draudi". Viņš norādīja, ka, iznīcinot Kahovkas hidroelektrostacijas dambi, krievi ierobežoja arī regulāru ūdens piekļuvi stacijas dzesētājiem.

"Sliktākais ir tas, ka Zaporižjas AES šajā laikā tika arī mīnēta. Tieši dzesētājs tika mīnēts. Ja to atslēgs uzspridzinot, pastāv liela varbūtība, ka radīsies būtiskas problēmas," piebilda Budanovs.

Zaporižjas AES ir bijusi Krievijas okupācijā kopš 2022. gada 4. marta. Turbīnu kondensatoru darbināšanai tā izmanto ūdeni no Kahovkas ūdenskrātuves.

Regulāro Krievijas uzbrukumu laikā Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai stacija vairākas reizes tika pilnībā atslēgta no Ukrainas elektrotīkla.

Krievijas spēki izmantojuši AES kā militāro bāzi, lai veiktu atkārtotus uzbrukumus Ukrainas kontrolētajai teritorijai.

Maija sākumā Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) amatpersonas brīdināja, ka situācija stacijā ir "aizvien neparedzamāka un potenciāli bīstama", jo tuvumā notiek apšaudes.

Vēlāk Ukrainas izlūki brīdināja par iespējamu Krievijas "viltus karoga" operāciju.

IAEA vadītājs Rafaels Grosi 15. jūnijā apmeklēja ieņemto rūpnīcu, sakot, ka stacija "kādu laiku" varētu darboties droši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu