Vai eksāmenu rezultāti būs zināmi šodien? IZM komentē tehniskās ķibeles

Ziņa papildināta plkst. 14.37 un plkst. 18.45
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skolēni. Ilustratīvs attēls.
Skolēni. Ilustratīvs attēls. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Šobrīd vairāki tehniskie dienesti risina radušās problēmas, un drīzumā vajadzētu sekot konkrētākiem skaidrojumiem un paziņojumiem no mūsu puses, ziņo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Ance Jaka.

IZM pārstāve norāda, ka skolām lielākoties būtu jau jābūt zināmiem rezultātiem, tāpēc vecākiem ir iespēja vērsties pie savas izglītības iestādes.

IZM aicina paturēt prātā, ka šobrīd visiem jābūt pacietīgiem un iecietīgiem.

21. jūnija plkst. 14.24 IZM sociālajos tīklos publicēts oficiāls paziņojums.

"Šorīt mēs konstatējām problēmas datu sinhronizācijā starp platformām, kam būtu jānodrošina iespēja piekļūt centralizēto eksāmenu rezultātiem.

Atvainojamies par neērtībām, kas radušās tehnisku iemeslu dēļ!

Šobrīd, lai rastu pēc iespējas ātrāku risinājumu, ir iesaistīti četri tehniskie dienesti un pakalpojumu sniedzēji, lai nodrošinātu datu pārnesi no pārbaudījumu informācijas sistēmas (VPS) Valsts informācijas sistēmā (VIIS), kas ir e-pakalpojuma datu avots."

"Līdzko problēma būs novērsta, mēs par to informēsim.

Izglītības iestādēm jau šobrīd ir pieejama daļa skolēnu sertifikātu par nokārtotiem CE, un pakāpeniski tiks nodrošināta atlikusī datu un informācijas pārnese starp institūcijām," ziņo IZM.

"Apollo.lv" novēroja, ka jau no 21. jūnija rīta ir tehniskas problēmas ar "latvija.lv" pakalpojuma "Mani dati izglītības reģistros" pieejamību, kur, kā ziņoja Valsts izglītības satura centrs (VISC), no trešdienas rīta tiek sinhronizēti dati par eksāmenu rezultātiem. 

VISC 20. jūnijā publiski norādīja un aicināja nepilngadīgu skolēnu vecākiem un pilngadīgiem izglītojamajiem no trešdienas rīta savu eksāmenu rezultātu uzzināšanai izmantot tieši šo pakalpojumu.

Tehniskās ķibeles ar pieeju pakalpojumam izraisījušas neizpratni un negatīvas emocijas skolēnu un vecāku vidū. Sociālajos tīklos cilvēki pauž sašutumu ne tikai par faktu, ka pakalpojumam nevar piekļūt, bet arī par faktu, ka rezultāti nemaz nav redzami, kā norāda tie, kuriem izdodas tikt tālāk par tehniskas kļūdas paziņojumu.

VISC situāciju publiski nav komentējuši, bet portāla "latvija.lv" "Twitter" kontā uz satrauktu cilvēku jautājumiem par portāla darbības traucējumiem atbildēts, ka "portāla tiek attēlota informācija no IZM e-pakalpojuma "Mani dati izglītības reģistros". "Latvija.lv" ir platforma, kas sniedz iespēju iestādēm sniegt savus e-pakalpojumus. Portāla darbība nav traucēta."

Tomēr plkst. 13.50 "latvija.lv" lietotāji sadaļā "Mani dati izglītības reģistros" saskaras ar paziņojumu, ka "tehnisku iemeslu dēļ šobrīd e-pakalpojumā vēl nav pieejami 9. klases eksāmenu rezultāti. IZM strādā pie problēmas novēršanas."

Foto: Ekrānuzņēmums no "Latvija.lv"

Pēc IZM sniegtās informācijas, izglītības iestādēm šobrīd ir pieejama daļa skolēnu sertifikātu par nokārtotiem centralizētajiem eksāmeniem, un pakāpeniski tiks nodrošināta atlikusī datu un informācijas pārnese starp institūcijām.

Kā pievakarē informēja IZM komunikācijas konsultante Ance Jaka, tehniskajiem dienestiem ir izdevies novērst sākotnējos traucējumus, taču turpinās datu nodošana skolām. Dati par matemātikas eksāmenu jau esot nodoti, bet pārējos nodošot pakāpeniski.

Visdrīzākais, ka rezultāti būšot pieejami rīt no rīta, pieļāva Jaka.

Vairāki sociālo tīklu lietotāji un vecāki pauduši savu neapmierinātību par to, ka eksāmenu rezultāti netika paziņoti pirms 9. klases izlaiduma. Tas nozīmē, ka skolēni devušies svinēt izlaidumu, nemaz nezinot, vai pamatizglītība iegūta. Vecāki arī norāda, ka atsevišķi skolēni ir saņēmuši informāciju, ka neesot sasniegts nepieciešamais procentu apjoms sertifikāta saņemšanai, taču, pārbaudot informāciju, izrādījies, ka tā bija kļūdaina.

Šis ir pirmais gads, kad 9.klašu absolventiem visos valsts pārbaudes darbos vērtējums tiks izteikts procentos.

Ja skolēns kādā no eksāmeniem nav ieguvis vismaz 10%, tad skolēns šajā mācību gadā saņems liecību un atkārtoti kārtos noslēguma pārbaudījumus nākamā mācību gada noslēgumā.

Jau ziņots, ka šogad pirmo reizi centralizēto eksāmenu sertifikāti būs pieejami elektroniskā formātā. Jau sākot ar 21. jūniju, būs pieejami sertifikāti par vispārējo vidējo izglītību. 

Sertifikāti būs pieejami Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā.

Sertifikāti par pamatizglītību - 2023. gada 21. jūnijā.

Sertifikāti par vispārējo vidējo izglītību - 2023. gada 11. jūlijā.

Izglītojamiem, kuri centralizētos eksāmenus kārtos papildu termiņā, sertifikāti par vispārējo vidējo izglītību būs pieejami 2023. gada 17. jūlijā.

Par katru valsts pārbaudes darbu tiks sagatavots atsevišķs sertifikāts. Tajā tiks norādīts vērtējumu procentos (nenoapaļoti).

Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve "Apollo.lv" norādīja, ka rezultāti būs pieejami skolēniem/skolēnu vecākiem un sertifikāti būs pieejami izglītības iestādēm.

Absolventi, kuri kārtoja centralizētos eksāmenus, varēs uzzināt eksāmenu vērtējumus, izmantojot arī "Latvija.lv" e-pakalpojumu "Mani dati izglītības reģistros".

"Šobrīd primāri tiek gatavoti sertifikāti izglītības iestādēm, pēc tam dati tiks sinhronizēti ar "Latvija.lv" un plānots, ka tie būs pakāpeniski pieejami jau no 21. jūnija," vēstīja VISC pārstāve.

9. klašu skolēnu vidū lielākais satraukums bija saistīts ar to, ka centralizētos eksāmenus 9. klašu skolēni kārtoja pirmo reizi. 

Eksāmenu sesija 9. klašu skolēniem sākās 24. maijā, bet noslēdzās ar centralizēto eksāmenu matemātikā 6. jūnijā. Eksāmenu sesija vidusskolēniem sākās 15. maijā, bet noslēdzās 8. jūnijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu