Borels: Prigožina dumpis liecina par kara radītām plaisām Krievijas varā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Savienības (ES) ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels.
Eiropas Savienības (ES) ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels. Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dumpis ir liecība tam, ka Maskavas karš pret Ukrainu Krievijas varā rada plaisas, 26. jūnijā paziņoja Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

"Tas, kas notika šajā nedēļas nogalē, apliecina, ka šis karš pret Ukrainu rada plaisas Krievijas varā un ietekmē tās politisko sistēmu," ES ārlietu ministru sanāksmē sacīja Borels.

"Mēs, protams, cieši sekojam līdzi tam, kas notiek, bet tagad ir brīdis, lai turpinātu atbalstīt Ukrainu vairāk nekā jebkad agrāk, un to mēs darīsim," sacīja ES diplomāts.

"Redzēt, ka tāda kodolvalsts kā Krievija var ieslīgt nestabilitātes fāzē, protams, nav nekas labs. Tas arī ir kas tāds, kas ir jāņem vērā," norādīja Borels.

"Vissvarīgākais secinājums ir, ka šis ir karš, ko pret Ukrainu uzsāka [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins, un briesmonis, ko Putins ir radījis ar "Vagner", un šis briesmonis viņam kož," pavēstīja Borels. "Šis briesmonis vēršas pret savu radītāju, politiskajā sistēmā manāms trauslums, un militārajā varā rodas plaisas."

ES ārlietu ministri savas kārtējās sanāksmes gaitā Luksemburgā centās izvērtēt Krievijā nule notikušā dumpja sekas.

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka sacīja, šie notikumi ir "Krievijas iekšējā cīņa par varu, un mēs neiesaistīsimies".

"Mēs Redzam Krievijas agresijas kara postošās sekas, arī attiecībā uz Putina varas sistēmu," pavēstīja ministre.

"Mēs redzam, ka Krievijas vadība arvien vairāk vēršas pati pret sevi," viņa piebilda.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis mudināja Rietumus nepieļaut, ka tiek "novērsta uzmanība", kā arī aicināja koncentrēties, lai stiprinātu atbalstu Ukrainai.

"Mums nav jādomā par režīma maiņu Krievijā un nepieciešamību to plānot. Krievi ir pilnā mērā spējīgi izdarīt to paši," sacīja ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu