Dānija varētu priekšlaicīgi atteikties no F-16 lidmašīnām un ziedot tās Ukrainai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ali _Cobanoglu/Shutterstock

Dānija vēlas izņemt no ekspluatācijas savus F-16 iznīcinātājus divus gadus agrāk, nekā plānots, tādējādi, iespējams, bruģējot ceļu F-16 nodošanai Ukrainai.

Dānijas Gaisa spēku lidmašīnas paredzēts izņemt no ekspluatācijas jau 2025. gadā, nevis 2027. gadā, kā bija plānots iepriekš, ziņoja Dānijas radiostacija DR. Dānijas aizsardzības ministrs Troels Lunds Poulsens radio sacīja, ka šis solis pietuvinās iznīcinātāju ziedošanu Ukrainai.

Dānijas Aizsardzības ministrija ziņu aģentūrai DPA apstiprināja, ka F-16 tiks pakāpeniski izņemti no ekspluatācijas, jo tiks aizvietoti ar iznīcinātājiem F-35, kurus varēs izmantot ātrāk, nekā plānots.

Dānija, sadarbojoties ar Nīderlandi, vēlas apmācīt Ukrainas pilotus F-16 izmantošanā gaisa spēku bāzē netālu no Vācijas un Dānijas robežas. Saskaņā ar Dānijas aizsardzības ministra sacīto mācības ilgs no sešiem līdz astoņiem mēnešiem. Tādējādi iespējamā iznīcinātāju dāvināšana Ukrainai varētu nobūtu ne agrāk kā 2024. gadā. Tomēr lēmums par to varētu tikt pieņemts arī pirms tam, intervijā DR sacīja Poulsens.

Dānijai ir 43 iznīcinātāji "F-16 Fighting Falcon", no kuriem aptuveni 30 joprojām tiek izmantoti, vēstīja DR. No 2023. gada rudens līdz 2025. gada beigām tie tiks nomainītas ar modernākajiem iznīcinātājiem "F-35A Joint Strike Fighters".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu