"Cilvēki prasa, kad mēs atmaksāsim pūru." Orkneju salas apsver domu kļūt par daļu no Norvēģijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Orkneju salas.
Orkneju salas. Foto: LouieLea/Shutterstock

Orkneju salas varētu mainīt savu statusu Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē vai pat kļūt par Norvēģijas pašpārvaldes teritoriju saskaņā ar jauniem priekšlikumiem, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Nākamnedēļ padomē tiks iesniegts ierosinājums izpētīt "alternatīvas pārvaldības formas".

Padomes vadītājs Džeimss Stokans sacīja, ka Orkneja nesaņem taisnīgu finansējumu, ņemot vērā pašreizējās attiecības Apvienotajā Karalistē.

Viņš vēlas aplūkot pārvaldības sistēmas tādās britu salu teritorijās kā, piemēram, Normandijas salas un aizjūras teritorijas, piemēram, Folklenda salas. Vēl viens variants Orkneju salu nākotnei varētu būt līdzīgs kā Fēru salām, kas ir Dānijas autonoma sastāvdaļa.

Stokans arī norādīja, ka padome varētu izpētīt, kā Orkneju salas varētu nodrošināt "Ziemeļvalstu savienojumu" ar Dāniju, Norvēģiju vai Islandi.

"Mēs vēlamies aplūkot visas praktiskās sekas un tad novērtēsim rezultātus," sacīja Stokans. "Mēs meklējam labāko pozīciju nākamajām paaudzēm un savai vietai pasaulē."

Orkneju salu padome jau 2017. gadā nobalsoja par to, lai tiktu aplūkots, vai salām ir iespēja iegūt lielāku autonomiju. Lai gan viņi gribēja "spēcīgāku balsi", netika atbalstīta ideja par pilnīgu autonomiju Orkneju salām.

Orkneja iepriekš atradās Norvēģijas un Dānijas kontrolē, līdz tā kļuva par Skotijas daļu 1472. gadā.

Salas tika izmantotas Skotijas karaļa Džeimsa III topošās sievas Dānijas Margrētes kāzu pūram.

Stokana kungs norādīja: "Mēs bijām daļa no Skandināvijas karalistes daudz ilgāk, nekā mēs bijām daļa no Apvienotās Karalistes.

"Cilvēki man nāk klāt uz ielas Orknejā un prasa, kad mēs atmaksāsim pūru, kad mēs atgriezīsimies Norvēģijā," sacīja Stokans. "Pastāv milzīga radniecība un dziļas kulturālās attiecības. Šis ir labākais brīdis izpētīt iespējas."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu