VIDEO ASV Latvijai civilās aviācijas uzraudzības jomā piešķir augstāko novērtējumu

Ziņa papildināta plkst. 19.44
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
F-35 lidmašīna no ASV ražotāja 'Lockheed Martin".
F-35 lidmašīna no ASV ražotāja 'Lockheed Martin". Foto: Harald Tittel/AP

ASV Federālā aviācijas administrācija (FAA) pabeigusi valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) auditu, piešķirot Latvijai pirmo kategoriju.

Aģentūras pārstāvji norāda, ka FAA Latvijas civilās aviācijas jomas normatīvo aktu atbilstību Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) standartiem un CAA īstenotās uzraudzības kvalitāti pārbaudīja vairāk nekā pusgadu.

Piešķirtā pirmā kategorija ļauj Latvijā reģistrētiem gaisa kuģu ekspluatantiem veikt pasažieru pārvadājumus ASV lidsabiedrību vārdā, kā arī veikt komercpārvadājumus uz ASV, tostarp no citu valstu lidostām, tādējādi attīstot savas biznesa iespējas, norāda aģentūras pārstāvji.

CAA atzīmē, ka patlaban divi Latvijā reģistrēti gaisa kuģu ekspluatanti veic pasākumus, lai jau drīzumā uzsāktu sadarbību ar ASV lidsabiedrībām un veiktu neregulārus komerclidojumus uz lidlaukiem ASV.

Aģentūrā arī uzsver, ka Latvija ir vienīgā starp Baltijas valstīm, kurā ir veikts FAA audits un saņemta pirmā kategorija, tādējādi stiprinot Latvijas konkurētspēju civilās aviācijas jomā.

CAA direktors Māris Gorodcovs norāda, ka, lai gan FAA audita rezultāti nerada tūlītēju efektu uz Rīgas lidostas biznesa iespējām, piešķirtā pirmā kategorija padara Latviju un tās pārvadātājus par spēcīgiem konkurentiem civilās aviācijas jomā Eiropas un pasaules līmenī.

"Vienlaikus tas paver iespēju Latvijā ienākt jauniem spēlētājiem gaisa pārvadājumu jomā, jo Latvija kā reģistrācijas valsts atver plašas biznesa iespējas ASV," atzīmē Gorodcovs.

Arī lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa aģentūrai LETA norādīja, ka saņemtā pirmā kategorija neapšaubāmi atver jaunus tirgus un būtiski paaugstina lidostas "Rīga" konkurētspēju ne tikai Baltijā, bet arī Eiropā un pasaulē. Saņemtais novērtējums dod jaunas iespējas paplašināt vai uzsākt darbību lidostā gan Latvijas, gan ASV pārvadātājiem.

"Nākotnē tie varētu būt tiešie lidojumi uz galamērķiem ASV, taču pirmajā posmā, visticamāk, runa būs par sadarbības jeb "codeshare" pasažieru lidojumiem, biznesa aviācijas lidojumiem un kravu pārvadājumiem," stāstīja Odiņa.

Pēc viņas minētā, nacionālā aviokompānija "airBaltic" ir paziņojusi par šāda sadarbības līguma noslēgšanu ar ASV lidsabiedrību "Delta Air Lines".

Vienlaikus Odiņa norādīja, ka ASV galamērķi, piemēram, Ņujorka, ir starp lidostas "Rīga" pieprasītākajiem neapkalpotajiem galamērķiem, tāpēc ir iespējama gan jaunu pārvadātāju ienākšana, gan arī esošie pārvadātāji var vērtēt iespējas atklāt jaunus lidojumu maršrutus.

"Arī lidosta "Rīga" no savas puses uzrunās ASV pārvadātājus, kuri varētu būt ieinteresēti uzsākt lidojumus no Rīgas uz galamērķiem Amerikā," teica lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja.

CAA īsteno valsts politiku civilās aviācijas drošības jomā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu