Rinkēvičs: Katram Latvijas cilvēkam jājūtas piederīgam, tiesiski aizsargātam un drošam (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs saka uzrunu Saeimas ārkārtas sēdē pēc Valsts prezidenta svinīgā solījuma nodošanas.
Jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs saka uzrunu Saeimas ārkārtas sēdē pēc Valsts prezidenta svinīgā solījuma nodošanas. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Savas prezidentūras laikā jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sola iestāties par tiesisku un taisnīgu Latviju, tautas labklājību, iekļaujošu un cieņpilnu sabiedrību, savā pirmajā runā Saeimā jaunajā statusā paziņoja politiķis.

Rinkēvičs sestdien Saeimā deva svinīgo solījumu, oficiāli stājoties Valsts prezidenta amatā. Pēc prezidenta vārdiem, ir jānovērtē, ka dzīvojam demokrātiskā un brīvā valstī, jo tā ir milzu vērtība, iespēja un atbildība veidot, attīstīt un sargāt savu Latviju.

Former Presidents Vaira Vīķe-Freiberga, Andris Bērziņš, Egils Levits, Raimonds Vējonis and Valdis Zatlers attend an extraordinary session of the Saeima, where the new President of Latvia Edgars Rinkēvičs takes the oath of office.
Former Presidents Vaira Vīķe-Freiberga, Andris Bērziņš, Egils Levits, Raimonds Vējonis and Valdis Zatlers attend an extraordinary session of the Saeima, where the new President of Latvia Edgars Rinkēvičs takes the oath of office. Foto: Ieva Leiniša/LETA

"Latvija ir viena un reizē katram sava. Tā nav viendabīga, jo tā mēdz būt pretrunīga un mainīga, dažkārt ārēju apstākļu ietekmēta," sacīja Rinkēvičs un uzsvēra, ka valstij jābūt tiesiskai un taisnīgai pret visiem.

Katram Latvijas cilvēkam, tās pilsonim jājūtas piederīgam, tiesiski aizsargātam un drošam.

Pēc Valsts prezidenta paustā, valstij ir jābūt gan tiesiskai, gan taisnīgai, turklāt taisnīgai ne tikai abstrakti, bet arī konkrētās situācijās. "Valsts nevar funkcionēt tikai no spēka vai juridiskā formālisma perspektīvas. Ikvienai valsts amatpersonai ir jāmaina sava attieksme un tiesiskā apziņa - ir jābeidz apsēstība ar procesu, instrukcijām un paragrāfiem un jāorientējas uz rezultātu un atbalstu mūsu līdzcilvēkiem," pie valsts pārvaldes vērsās jaunais prezidents.

Rinkēvičs norādīja, ka cīņa ar korupciju, noziedzību un karteļiem ir jābūt valsts prioritātei. Vienlaikus ir jāsaprot, kādēļ viens otrs skaļi sākts kriminālprocess izčākst un kāpēc viens otrs spriedums raisa vairāk jautājumu nekā atbilžu.

"Spēcīga un neatkarīga tiesu vara, kas rīkojas taisni un skaidro savus lēmumus, profesionāla un efektīva tiesībaizsardzības iestāžu darbība ir būtiska valsts demokrātisko pamatu stiprināšanai. Arī tiesu spriedumu izpildei jebkurā līmenī - no Saeimas līdz pašvaldībai - neatkarīgi no mūsu personiskajiem viedokļiem ir jābūt pašsaprotamai," sacīja prezidents.

Viņa ieskatā, vārda un plašsaziņas līdzekļu brīvība ir demokrātijas mugurkauls, to svarīgi ir uzsvērt tagad, kad notiek cīņa ar Krievijas propagandu un naida kurināšanu. Pēc prezidenta paustā, mūsu saliedētības interesēs ir iestāties par redakcionāli neatkarīgiem sabiedriskajiem un privātajiem medijiem, tādā veidā palīdzot apkarot dezinformāciju un viltus ziņas.

"Latvijā ikkatra cilvēka tiesībām ir jābūt cienītām un aizsargātām atbilstoši augstākajām cilvēktiesību vērtībām un standartiem. Esmu gatavs cieši sadarboties ar likumdevēju, izpildvaru un tiesu varu, lai sasniegtu šos mērķus," uzsvēra Rinkēvičs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu