G7 sola Ukrainai ilgstošu militāru atbalstu cīņā pret Krievijas agresiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

G7 valstis trešdien apņēmušās sniegt ilgstošu militāru atbalstu Ukrainai, lai palīdzētu tai cīnīties ar Krievijas armiju un pēc kara beigām nepieļautu iespēju, ka tas varētu atkārtoties.

G7 valstu paziņojumā, kas nonācis ziņu aģentūras AFP rīcībā, teikts, ka G7 valstis katra atsevišķi strādās ar Ukrainu pie konkrētām, divpusējām, ilgtermiņa drošības saistībām un pasākumiem, lai nodrošinātu noturīgus spēkus, kas spēj aizsargāt Ukrainu tagad un atturēt Krieviju no agresijas nākotnē.

Ukrainas starptautiskie atbalstītāji cenšas pārliecināt Kijivu par savu atbalstu pēc tam, kad NATO atteicās uzaicināt Ukrainu kļūt par alianses dalībvalsti.

G7 - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Itālija, Kanāda un Japāna - paziņoja, ka centīsies vienoties par Ukrainas bruņoto spēku nodrošināšanu ar modernu militāro tehniku uz sauszemes, gaisā un jūrā. Tas nozīmētu, ka "prioritāte būs pretgaisa aizsardzība, artilērija un tālās darbības ieroči, bruņumašīnas un citas svarīgas spējas, piemēram, kaujas aviācija", sacīts paziņojumā.

G7 valstis norādīja, ka tās piedāvās sniegt Ukrainai ātru militāru un finansiālu palīdzību "Krievijas bruņota uzbrukuma gadījumā nākotnē". Tās arī centīsies "radīt Krievijai ekonomiskas un citas izmaksas", ja tā sāks jaunu karu pēc šī konflikta beigām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis iepriekš atzinīgi novērtēja šos solījumus, kas izteikti NATO samita laikā Viļņā, bet sacīja, ka tie nevar aizstāt Kijivas galveno mērķi - pievienošanos aliansei.

NATO valstis ļoti piesardzīgi izturas pret konkrētiem solījumiem Ukrainai, bažījoties, ka tie varētu ievilkt Rietumus karā ar Maskavu. Taču Rietumu līderi uzstāj, ka vēlas parādīt Kremlim, ka tas nesagaidīs Rietumu atbalsta Ukrainai samazināšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu