Ekstremālā karstuma viļņa dēļ Eiropā var pamatīgi pieaugt saldumu cenas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jiri Hera/Shutterstock

Eiropas patērētāji drīz būs spiesti maksāt daudz vairāk par cukuru, jo sausums paaugstinājis cukura cenas. Jau šobrīd cukurs ir vairāk nekā divas reizes dārgāks nekā pagājušā gada jūlijā, vēsta medijs "Postimees".

Pēdējās nedēļās cukura cena Eiropas tirgū svārstījās no 700 līdz 750 eiro par tonnu. Šobrīd cukura pircēji un ražotāji risina sarunas par ražas novākšanu, kas sāksies oktobrī, un, pēc Bloomberg datiem, pārdevēji par tonnu cukura jau prasa vairāk nekā tūkstoti eiro.

Tādējādi cena būs vairāk nekā divas reizes augstāka nekā pagājušajā vasarā. Diemžēl tik straujš cenu pieaugums izraisa cenu kāpumu lielākajai daļai cukuru saturošu produktu - galvenokārt saldumiem.

Sekas īpaši skars mazās konditorejas un saldumu ražotnes, jo jau šobrīd ražotājiem valda satraukums – lietus Eiropā par aptuveni mēnesi aizkavējis cukurbiešu stādīšanu, bet karstuma viļņi palielinājuši sausuma un ātrākas kaitēkļu izplatīšanās riskus.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Latvijā pieaugušas preču cenas, un cukurs kļuvis uz pusi dārgāks.

Gada laikā cenas kāpa svaigiem dārzeņiem (+24,6%), svaigiem augļiem (+18,1%), kafijai (+17,2%), cukuram (+50,9%), saldējumam (+20,7%), augļu un dārzeņu sulām (+19,4%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+19,3%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+22,9%), mērcēm un garšvielu piedevām (+25,8%).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu