Laikraksts: Krievijai draudzīgā Mali saņēmusi miljoniem ASV militārpersonām paredzētus e-pastus drukas kļūdas dēļ

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Aleksandar Malivuk/Shutterstock

Drukas kļūda dēļ Krievijai draudzīgā Mali gadiem ilgi ir saņēmusi miljoniem ASV militāros e-pastus, kas satur sensitīvu informāciju, vēsta laikraksts "Financial Times". 

Nīderlandes uzņēmējs Johans Zurbīrs, ar kuru tika noslēgts līgums par Mali valsts e-pasta domēna pārvaldību, stāsta, ka pēdējo desmit gadu laikā centies brīdināt Pentagonu iespējamo drošības problēmu.  

ASV militārpersonām vai citiem cilvēkiem, vēloties sazināties ar militārpersonām, e-pasta ziņojumi jāsūta uz kontiem, kas beidzas ar ".mil". Taču kļūda rodas, ja e-pasta adreses beigās tiek uzrakstīts ".ml", tādējādi adresējot e-pastus kontiem, kas pieder Mali valdībai, laikrakstam sacīja Zurbīrs. 

Neviens no šiem e-pasta ziņojumiem nebija klasificēts, taču daži saturēja ļoti sensitīvu informāciju, atzīmē laikraksts. Zurbīrs sacīja, ka viņam tika atsūtīta tāda informācija kā kartes, personīgie medicīniskie ieraksti, nodokļu ieraksti, kuģu apkalpes saraksti un bāzu fotogrāfijas.

Vienā e-pastā tika atklāts oficiālais ASV armijas štāba priekšnieka ģenerāļa Džeimsa Makkonvila un viņa delegācijas ceļojuma maršruts maijā uz Indonēziju.

E-pastā bija iekļauti viņu istabu numuri un informācija, piemēram, kā Makkonvils varēja saņemt savas istabas atslēgu. 

Citi e-pasta ziņojumi iekļāva diplomātiskās vēstules, terorisma novērtējumus un instruktāžas, kā arī valsts departamenta pasu numurus.

Zurbīrs laikrakstam pastāstīja, ka ir redzējis aptuveni 1000 e-pasta ziņojumu dienā, kas tiek nosūtīti uz nepareizo domēnu. Viņš ir mēģinājis brīdināt ASV, brīdinot Nīderlandes diplomātus, vecāko valsts kiberdrošības padomnieku un Baltā nama amatpersonas, taču problēma joprojām nav tikusi novērsta.

Zurbīra līgums par domēna pārvaldību beidzās pirmdien. Tas nozīmē, ka Mali valdībai tagad ir piekļuve domēnam un citiem saņemtajiem e-pasta ziņojumiem.

Krievija ir sniegusi ievērojamu atbalstu Mali valdībai, tostarp ieročus, diplomātisko atbalstu un palīdzību informācijas un dezinformācijas kampaņās. Mali darbojas arī ar Kremli saistītais algotņu grupējums "Vagner".

Pentagona pārstāvis leitnants Tims Gormens sacīja laikrakstam, ka Aizsardzības departaments "ir informēts par šo problēmu un nopietni uztver visu kontrolētās valsts drošības informācijas vai kontrolētas neklasificētas informācijas nesankcionētu izpaušanu".

ASV militārie e-pasta konti arī informē personālu, ja viņi mēģina nosūtīt ziņojumu uz adresēm ar domēnu ".ml", un automātiski bloķēs e-pasta nosūtīšanu, piebilda Gormens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu