Baltkrievijas Sarkanais Krusts piedalījies ukraiņu bērnu deportācijā no okupētajām Ukrainas teritorijām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sarkanā krusta darbinieks. Ilustratīvs foto.
Sarkanā krusta darbinieks. Ilustratīvs foto. Foto: rospoint/Shutterstock

Ukrainas Sarkanā Krusta biedrība publiskojusi paziņojumu, kurā nosodījusi Baltkrievijas Sarkanā Krusta biedrību par līdzdalību bērnu deportācijā no Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām un aicinājusi to izslēgt no Starptautiskās Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness kustības.

Šis paziņojums izplatīts pēc tam, kad Baltkrievijas valsts telekanāls "Belarusj 1" pārraidīja sižetu "Kara bērni", kurā vēstīts par to, kā Baltkrievijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Dmitrijs Ševcovs it kā humānās palīdzības misijā apmeklē Krievijas okupētās Ukrainas pilsētas Mariupoli, Severodonecku un Lisičansku.

Sižetā Ševcovs atzīst Baltkrievijas Sarkanā Krusta aktīvu līdzdalību bērnu deportācijā no okupētajām Ukrainas teritorijām, nogādājot viņus nometnēs Baltkrievijā it kā veselības uzlabošanai.

"Baltkrievijas Sarkanais Krusts tajā piedalījās, piedalās un piedalīsies," sižetā saka Ševcovs.

Turklāt pirms sižeta pārraidīšanas "Telegram" kanālos parādījās informācija par Ševcova iepriekšējiem braucieniem uz okupētajām Ukrainas teritorijām, kur viņš bija ģērbies maskēšanās tērpā ar simbolu "Z" uz rokas.

Ukrainas Sarkanā Krusta paziņojumā uzsvērts, ka šāda rīcība apliecina Baltkrievijas Sarkanā Krusta apzināto nostāju, atbalstot bērnu nolaupīšanas politiku un Krievijas agresijas pret Ukrainu legalizēšanu. Paziņojumā teikts, ka tas norāda ne tikai uz apzinātu organizācijas statūtos noteikto pienākumu neievērošanu Starptautiskās Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness kustības ietvaros, bet arī uz būtiskiem starptautisko humāno tiesību pārkāpumiem.

"Mēs aicinām Starptautisko Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness biedrību federāciju un Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju, kā arī visas nacionālās Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness biedrības nosodīt Baltkrievijas Sarkanā Krusta līdzdalību Ukrainas bērnu deportācijā un (..) apsvērt Baltkrievijas Sarkanā Krusta izslēgšanu no Starptautiskās Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness kustības," teikts paziņojumā.

Savukārt Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba mudinājis Starptautisko Krimināltiesu (SKT) izdot Ševcova aizturēšanas orderi.

Jau ziņots, ka SKT izdevusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un viņa pilnvarotās pārstāves bērnu tiesību jautājumos Marijas Ļvovas-Belovas aizturēšanas orderi saistībā ar tūkstošiem bērnu izvešanu no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu