Rietumāfrikas valstu līderi draud ar militāru iejaukšanos Nigērā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apvērsumu atbalstošs protests Nigērā.
Apvērsumu atbalstošs protests Nigērā. Foto: AP/Scanpix

Rietumāfrikas līderi ir piedraudējuši ar militārām darbībām pret Nigēras militārajiem līderiem pēc tam, kad tie apvērsumā pārņēma varu valstī, ziņo raidsabiedrība BBC.

Militārajiem līderiem tiek dotas septiņas dienas, lai gūstā turēto prezidentu Mohamedu Bazumu atjaunotu atpakaļ amatā. Iepriekš dumpinieki brīdināja, ka cīnīsies pret "jebkādām reģionālu vai Rietumvalstu varu agresijas izpausmēm pret Nigēru".

Savukārt Rietumāfrikas reģionālā bloka līderi solīja "veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai atjaunotu konstitucionālo kārtību" Nigērā, ja to prasības netiks izpildītas nedēļas laikā. 

Līderu paziņojumā norādīts, ka "šādi pasākumi var ietvert spēka lietošanu," un militārajiem vadītājiem ir "nekavējoties" jātiekas, lai plānotu militāru iejaukšanos.

Līderi arī paziņoja par tūlītēju komerciālo lidojumu aizlieguma zonas ieviešanu virs Nigēras, visu sauszemes robežu slēgšanu ar valsti un finansiālo sankciju piemērošanu.

Kā iepriekš ziņoja portāls "Apollo.lv", Nigēras armijas karavīri ceturtdien paziņoja, ka ir gāzuši valsts prezidentu Mohamedu Bazumu, pēc tam, kad viņu aizturēja elitārās Prezidenta apsardzes locekļi.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) un Āfrikas Savienība nosodīja notiekošo un nosauca to par "valsts apvērsuma mēģinājumu". Bazumam tuvs ziņu avots sacīja, ka šis mēģinājums ir "nolemts neveiksmei".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu