FOTO Lietuvā trillera cienīgā notikumā pie Baltkrievijas robežas atrasti trīs nolaupītie bērni (7)

Apollo.lv
Foto: Lietuvas robežsardze/15min

Lietuvā pēc vairāku nedēļu ilgas meklēšanas likumsargi atraduši trīs mazus bērnus, kurus vecāki nolaupīja no aprūpes mājas Kauņā, ziņo Lietuvas mediji.

Bērni tika atrasti Ignalinas rajonā, netālu no Baltkrievijas robežas, apstiprināja Lietuvas policijas ģenerālkomisārs.

Bērnu vecāki - ekstrēmi noskaņotas pret valdību vērstas un konspiratīvas kustības dalībnieki - ir aizturēti. Inga un Mindaugs Vilčinski bija policijas meklēšanā kopš 18. jūlija, kad viņi no Kauņas audžuģimenes nolaupīja savus trīs bērnus.

"Man nav informācijas par to, ka ar viņiem būtu notici kaut kas slikts, tāpēc pieņemsim, ka viss ir kārtībā," Kauņas apgabala prokuratūras virsprokurors Darjus Valkavičs pirmdien īsi atbildēja uz jautājumu par bērnu stāvokli.

Saskaņā ar Lietuvas Valsts bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienesta vadītājas Ilmas Skudienes teikto, policija otrdien aizturēja bērnus, kad vecāki mēģināja viņus izvest no Lietuvas.

"Bērni pēdējās dienās ir piedzīvojuši lielus pārdzīvojumus. Mūsu pirmais uzdevums ir nodrošināt viņiem drošu vidi un rūpēties par viņu fizisko un emocionālo drošību," teica Skudiene.

Kā notika aizturēšana?

Otrdienas pusdienlaikā Lietuvas robežsargi, pildot dienesta pienākumus Ignalinas rajonā pie Kačergiškes ciema, apturēja aizdomīgu "Ford Focus" automašīnu, kurai bija Vācijas valsts reģistrācijas numuri.

Automašīnā bez vadītāja atradās vēl divi pieaugušie un trīs mazgadīgi bērni. 

Vīrietis, kurš vadīja automašīnu "Ford", lūgts uzrādīt dokumentus, runāja ar robežsargiem vācu valodā un uzrādīja 5 personu dokumentus. Kad dokumenti tika pārbaudīti datu bāzē, izrādījās, ka tie ir viltoti.

Tajā brīdī vīrietis, kurš vadīja automašīnu, saprata robežsargu aizdomas un lielā ātrumā sāka traukties Baltkrievijas robežas virzienā.

Robežsargi ātri reaģēja uz incidentu un dzenās pakaļ bēgļiem, kuri tika aizturēti aptuveni kilometru vēlāk, tieši pie Lietuvas-Baltkrievijas robežas. Bēgošajai automašīnai traucēja fiziska barjera un purvs, kurā tā iestrēga.

"Viņi brauca ar ātrumu 100 km/h pa grants ceļu un tika apturēti pēc aptuveni divu kilometru braukšanas netālu no valsts robežas," sacīja Viļņas Robežpolicijas priekšnieks Darjus Škarnulis.

Foto: Lietuvas robežsardze/15min
Foto: VSAT/15min

Robežsargi noskaidroja, ka 42 gadus vecais vīrietis, kurš vadīja automašīnu, un 40 gadus vecā sieviete, kas brauca kopā ar viņu, bija laulāts pāris no Kauņas - Inga un Mindaugs Vilčinski - kuri 18. jūlijā no bērnu aprūpes centra "Pastoge" bija nolaupījušus savus trīs mazos bērnus, kuri ar Kauņas rajona tiesas lēmumu jūnijā tika atņemti ģimenei.

Aizturētajā automašīnā atradās vēl viens pieaugušais, kurš nebija uzrādījis personu apliecinošus dokumentus.

Tiek ziņots, ka vecāki plānoja aizvest bērnus uz Baltkrieviju ar kājām, šķērsojot meža teritoriju.

Ģimene iepriekš dzīvoja Vācijā, bet pagājušajā gadā pārcēlās atpakaļ uz Lietuvu.

Kauņas apriņķa likumsargi vēlāk norādīja, ka "vecāki pret bērniem nebija lietojuši [fizisku] vardarbību", taču viņi tika atrasti iereibuši, "kas ir viens no vardarbības veidiem".

Tikmēr prokuratūra trešdien paziņoja, ka vecākiem Ingai un Mindaugam Vilčinskiem ir izvirzītas apsūdzības bērna nolaupīšanā. Pēc viņu aizturēšanas tiesa tagad lems par viņu apcietinājuma ilgumu. Prokuratūra paziņoja, ka lūgs viņus paturēt apcietinājumā divus mēnešus.

Mindaugs Vičinsks
Mindaugs Vičinsks Foto: Teodoras Biliunas/BNS
Inga Vičinska.
Inga Vičinska. Foto: Teodoras Biliunas/BNS

Portāls "Apollo.lv" jūlijā ziņoja par trīs nepilngadīgo meklēšanu, kurus vecāki 18. jūlijā nolaupīja no aprūpes iestādes.

Kauņas rajona tiesa 30. maijā tika pieņemts lēmums, ar kuru apmierināja Valsts bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienesta (VVTAĮT) lūgumu par tiesas atļaujas izsniegšanu likumā noteiktajā kārtībā šķirt bērnus no viņu vecākiem. Bērni jūnijā tika pārvesti uz aprūpes iestādi.

Galvenie bērnu tiesību aizstāvju tiesā norādītie iemesli ir saistīti ar to, ka "bērni neapmeklē izglītības iestādes un vecāki sistemātiski izvairās no saskarsmes ar izglītības iestāžu darbiniekiem, speciālistiem, kas sniedz atbalstu ģimenēm." Bērniem neesot nodrošinātas viņu sociālās vajadzības.

"Bērnu vecāki ar varu rīkojušies pret bērnu interesēm, nesadarbojās ar iestādēm un viņiem nav derīgu personu apliecinošu dokumentu, kā arī vecāki ģimenes situāciju vērtē neatbilstoši realitātei un apgalvo, ka neatzīst Lietuvas Republikas likumus."

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu