Pētnieki Polijā atklājuši "vampīra" bērna mirstīgās atliekas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock

Pētnieki Polijā atklājuši, viņuprāt, 17. gadsimta "vampīra" bērna mirstīgās atliekas. Viņa ķermenis ticis apglabāts ar seju uz leju un pieslēgts pie zemes, tādējādi, iespējams, cenšoties mazināt ciema iedzīvotāju bažas, ka bērns varētu atgriezties no mirušajiem, vēsta medijs "Insider". 

Pēc antropologu domām, bērns bija 5 līdz 7 gadus vecs. Viņa skeleta paliekas tika atklātas nemarķētā masu kapsētā kādā Polijas ciematā. 

"Nekropole", kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "mirušo pilsēta", ir arī vieta, kur arheologi pagājušajā gadā atklāja "vampīru" sievieti.

Viņa tika apglabāta ar piekaramo slēdzeni, kas bija piestiprināta pie kājas īkšķa, un sirpi, kas pārlikts pār viņas kaklu, lai gadījumā, ja viņa mēģinātu piecelties no mirušajiem, galva tiktu nogriezta. 

Profesors Darjušs Poļiņskis no Nikolaja Kopernika universitātes, kurš vadīja abus arheoloģiskos izrakumus, pastāstīja, ka abi kapi tika atrasti tikai divu metru attālumā viens no otra kapsētā, kas, pēc viņa komandas domām, ir pagaidu kapsēta "atstumtajiem" vai tiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nebija gaidīti kristiešu kapsētās.

Poļiņskis sacīja, ka viņš un viņa pētnieki kapsētā ir atklājuši aptuveni 100 kapus, no kuriem daudzos ir izmantotas neregulāras apbedīšanas metodes, tostarp "pretvampīriska" taktika, ko izmanto, lai apturētu cilvēku "atgriešanos no kapa", tostarp trīsstūrveida piekaramās slēdzenes, kas piestiprinātas pie cilvēku kājām. 

Ir vairāki iemesli, kāpēc cilvēks varētu būt apbedīts šādā kapsētā, sacīja Poļiņskis. Iespējams, ka indivīds savas dzīves laikā ir uzvedies dīvaini, kas licis citiem no viņiem baidīties, vai arī viņiem ir bijis neparasts fiziskais stāvoklis, kas ietekmējis viņu izskatu.

"Tas varētu būt arī cilvēks, kurš nomiris vardarbīgi un pēkšņi dīvainos apstākļos," sacīja Poļiņskis.

"Pēkšņa nāve bieži tika uzskatīta par kaut ko tādu, no kā cilvēkiem vajadzētu baidīties."

Poļiņskis sacīja, ka arheologi līdzās bērna kapavietai atrada kaulu jūkli, kā arī grūtnieci, kuras auglis bija aptuveni 6 mēnešus vecs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu