Mūžībā aizsaukta māksliniece un keramiķe Skaidrīte Cihovska

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Svece.
Svece. Foto: Shutterstock

14. augustā mirusi Latvijas māksliniece, keramiķe Skaidrīte Cihovska, informēja Latvijas Mākslas savienības (LMS) prezidents Igors Dobičins.

Atvadīšanās no mākslinieces notiks 18. augustā, plkst. 11 Rīgas krematorijas Lielajā zālē.

Mākslinieces daiļrade iezīmējusi būtisku radošo pienesumu 20.gadsimta 70.- 80.gados un, līdzās "Ķīpsalas keramiķu" darbiem, paplašināja keramikas māksliniecisko iespēju areālu - monumentāla, modernismam raksturīgā, brīva formveide radīja publiskās ārtelpas un sabiedrisko interjeru humāno un privāto raksturu.

Cihovska no 1952.gada mācījās Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas (RLMV) Keramikas nodaļā, ko pabeidza trīs gadus vēlāk, 1957.gadā. Līdzās ar mākslinieci Keramikas nodaļu togad beidza tādi keramiķi kā Izabella Krolle, Violeta Jātniece, Valdis de Būrs, Skaidrīte Ezis, Kaiva Elliņa, Māra Grunte, Anfisa Muravjova, Taisija Poluikeviča, Ivars Raits un citi.

Pēc mācībām RLMV Cihovska studēja LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Lietišķi dekoratīvās mākslas nodaļas Keramikas apakšnozarē, kas tagad zināma kā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas Keramikas apakšnozare. Akadēmiju Cihovska absolvēja 1964.gadā.

No 1966. līdz 1969.gadam māksliniece darbojās LPSR Mākslas fonda (MF) Mākslas keramikas fabrikas darbnīcā un izgatavoja trauku etalonus ražošanai. No 1969.gada Cihovska radoši darbojusies MF Ķīpsalas Eksperimentālajā radošajā darbnīcā.

Ķīpsalas keramiķu aktivitāti veicināja MF Eksperimentālā radošo darbnīcu un izstāžu kompleksa izveide, kur pēc darbnīcu sadales Skaidrīte Cihovska strādāja kopā ar Violetu Jātnieci. Ķīpsalas darbnīcas aktīvās darbības laikā pagājušā gadsimta 70.-80.gados tika radīti darbi, lielizmēra cepļi izmantoti arī dārza keramikas tapšanā, bieži rīkotas izstādes, kā arī veidoti kontakti ar latviešu trimdas māksliniekiem ASV un Rietumeiropā.

Izstādēs Cihovska piedalījās no 1958.gada. Māksliniece piedalījusies Baltijas Republiku mākslas izstādē Maskavā 1960.gadā, Republikas lietišķās mākslas izstādē 1962.gadā, Republikas keramikas izstādē 1966.gadā, Vissavienības dekoratīvās mākslas izstādē Maskavā "Padomju keramikas un stikla mākslai 50 gadi" 1968.gadā un citās. Māksliniece piedalījās izstādēs arī ārzemēs: Lietuvā, Igaunijā, Itālijā, Polijā, Dānijā, Krievijā, ASV, Somijā, Zviedrijā. Cihovska rīkoja arī personālizstādes un nelielas grupu izstādes kopā ar keramiķi Violetu Jātnieci.

Skaidrīte Cihovska sadarbībā ar MF Dekoratīvās mākslas kombinātu un tā māksliniekiem piedalījusies arī sabiedrisko ēku interjeru izveidē.

LMS biedre Cihovska bija kopš 1969.gada, bet 1976.gadā mākslinieci ievēlēja par LMS keramiķu apakšsekcijas biroja locekli un no 1974.gada tika iecelta MF Lietišķās mākslas padomē.

Skaidrītes Cihovskas darbi atrodas LMS muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Ķekavas novadpētniecības muzejā, Valkas novadpētniecības muzejā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Imanta Ziedoņa muzejā, Rakstniecības un mūzikas muzejā, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu