Pretēji draudiem, Krievija nav pārvietojusi karaspēku uz Somijas robežu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas armija. Ilustratīvs attēls.
Krievijas armija. Ilustratīvs attēls. Foto: Kosmogenez/Shutterstock

Krievija vēl nav pārvietojusi karaspēku uz Somijas robežu, ko tā draudēja izdarīt pēc Somijas iestāšanās NATO, 15. augustā paziņoja Somijas ārlietu ministre Elina Valtonena.

Maskava aprīli nosauca Somijas dalību Ziemeļatlantijas aliansē par "uzbrukumu mūsu drošībai" un solīja "veikt pretpasākumus (..) taktiskā un stratēģiskā ziņā".

Somijai ir 1340 kilometrus gara robeža ar Krieviju. Pēc Somijas iestāšanās NATO Krievijas robeža ar NATO valstīm kļuva divreiz garāka.

"Krievija paziņoja par militārām reformām un jaunu vienību izveidošanu Krievijas ziemeļrietumos jau pagājušajā decembrī, atsaucoties uz NATO klātbūtnes paplašināšanu," Valtonena rakstīja e-pastā ziņu aģentūrai AFP.

"Nešķiet, ka šie centieni būtu ļoti ātri progresējuši," viņa piebilda.

"Krievijas resursi, šķiet, šobrīd ir piesaistīti citur," rakstīja ministre, ar to domājot karu Ukrainā. "Situācija uz austrumu robežas ir mierīga."

Kremļa iebrukums Ukrainā mainīja Eiropas drošības ainavu un pamudināja Somiju atteikties no desmitiem gadu ilgās militārās neitralitātes, lai pievienotos NATO.

Somija arī ir sākusi nožogot 200 kilometrus garu posmu uz robežas ar Krieviju, ko paredzēts pabeigt līdz 2026.gadam.

Pašlaik Somijas robežu ar Krieviju iezīmē galvenokārt viegli koka žogi, kuru galvenais mērķis ir atturēt mājlopus no nokļūšanas nepareizajā robežas pusē.

Krievija atkārtoja savus draudus 9.augustā, apsūdzot Somiju un Poliju tās drošības apdraudēšanā un solot reaģēt uz "draudu" vairošanos uz Krievijas rietumu robežas.

Polija ir pastiprinājusi drošību uz savas robežas ar Maskavas sabiedroto Baltkrieviju.

"Draudi Krievijas Federācijas militārajai drošībai ir vairojušies rietumu un ziemeļrietumu stratēģiskajos virzienos," paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, tiekoties ar armijas amatpersonām. Viņš piebilda, ka šie riski "prasa savlaicīgu un atbilstošu atbildi".

Valtonena paziņoja, ka Somija "vienmēr bijusi labi sagatavota dažādām situācijām, tai skaitā šai". "NATO ir aizsardzības alianse un neapdraud Krieviju vairāk nekā Somija (..) Krievijas kritika par NATO ir ilgstoša nostāja un nav nekas jauns."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu