Prigožina lidmašīnas avārija Kas zināms līdz šim?

Foto: Reuters/ScanPix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trešdien, 23. augustā, Krievijā Tveras apgabalā nogāzās neliela lidmašīna "Embraer". Tajā atradās desmit cilvēki, tostarp, algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins. Visi gājuši bojā. Piedāvājam jaunākās informācijas apkopojumu. 

Kas atradās lidmašīnā?

Sākotnēji par Prigožina nāvi ziņoja Krievijas mediji un britu raidorganizācija BBC. 

Ziņas apstiprināja arī Krievijas federālā aviācijas pārvalde "Rosaviacija".

"Telegram" kanāls "Gray Zone", kuru Prigožins izmantoja, lai izplatītu savas videouzrunas, norādīja, ka "Krievijas nodevēju rīcības dēļ" gājis bojā "patiess savas dzimtenes patriots".

Trešdien vēlu vakarā Krievijas mediji ziņo, ka Kremlis saņēmis videoierakstu, kurā redzams, kā Prigožins un Utkins iekāpj notriektajā lidmašīnā.

Saskaņā ar "Rosaviacija" datiem, lidmašīnā atradās desmit cilvēki, septiņi pasažieri un trīs apkalpes locekļi:

  • Propustins Sergejs,
  • Makarjans Jevgeņijs,
  • Totmins Aleksandrs,
  • Čekalovs Valērijs, kurš bija atbildīgs par "Vagner" drošības dienesta darbu,
  • Utkins Dmitrijs, viens no "Vagner" komandieriem, no kura segvārda cēlies "Vagner" nosaukums,
  • Matusejevs Nikolajs,
  • Prigožins Jevgeņijs,
  • lidmašīnas komandieris Ļevšins Aleksejs,
  • otrais pilots Karimovs Rustams,
  • bortpavadone Raspopova Kristīna.

"Telegram" kanāls "Baza" vēstīja, ka upuri ir stipri apdeguši un viņu identificēšanai varētu būt vajadzīga DNS ekspertīze. Vienam no bojāgājušajiem norauta galva.

Prigožina telefons atrasts avārijas vietā

Algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina telefons ir atrasts viņa lidmašīnas katastrofas vietā, ziņoja telekanāls "Al Jazeera", atsaucoties uz "Vagner" ziņu avotu.

Foto: Prigožina lidmašīnas avārijas vieta

Lidmašīna avarējusi virs Tveras apgabala

"Telegram" kanāla ziņu avots "VČK-OGPU" arī vēstīja, ka Prigožina lidmašīna lidojusi virs Tveras apgabala augšējā gaisa telpā, bet nav uzturējusi sakarus ar Tveras lidojumu vadības centru.

Lidmašīna nesazinājās ar Tveras dienestiem un nesūtīja nekādus signālus, visa vadība tika veikta no Maskavas.

Vietnē "Flight Radar" bija redzams, ka lidmašīna "Embraer Legacy 600" ar reģistrācijas numuru RA-02795, kas pieder Prigožinam, lido virs Tveras apgabala, bet pēc tam pazūd no radaru ekrāniem. Lidmašīna nogāzusies pie Bologojes rajona Kuženkinas ciema.

Lidmašīna nogāzusies pie Bologojes rajona Kuženkinas ciema.

Ar "Vagner" saistītais "Telegram" kanāls "Gray Zone" apgalvo, ka lidmašīnu notriekusi pretgaisa aizsardzība, taču apstiprinājuma tam nav.

Aviotransporta monitoringa vietnes "Flightradar24" ierakstā norādīts, ka pirmie dati par lidojumu saņemti plkst. 17.46 pēc Maskavas laika. No plkst. 17.59 līdz plkst. 18.11 lidmašīna uzņēmusi augstumu. Tā turpināja pārraidīt datus līdz plkst. 18.19, kad augstums sācis dramatiski samazināties jeb citiem vārdiem sakot, lidmašīna nogāzusies.

Stjuarte pirms izlidošanas radiniekiem stāstījusi par dīvainu lidmašīnas remontu 

Stjuarte Kristīna Raspopova, kas ir starp lidmašīnas katastrofas upuriem, bija stāstījusi saviem radiniekiem, ka lidmašīna pirms izlidošanas bijusi nosūtīta uz "īstermiņa un nesaprotamu remontu".

"Katastrofu cietušās lidmašīnas stjuarte ir māsa prokurora vietniekam vienā no Čeļabinskas apgabala pilsētām. Viņš paskaidroja, ka Kristīna Raspopova pirms dažām dienām atlidojusi uz Maskavu, kur gaidījusi izlidošanu uz Sanktpēterburgu. Trešdien viņi sazvanījās un sieviete sacīja, ka apkalpe gaida svarīgu zvanu par to, vai lidot šodien vai rīt. Turklāt saskaņā ar stjuartes teikto lidmašīna pirms izlidošanas bijusi remontā," ziņoja "VČK-OGPU".

Foto: Prigožina lidmašīnas avārija

ISW: Rīkojumu, visticamāk, deva Putins 

ASV Kara studiju institūts (ISW) norādījis, ka rīkojumu nogalināt algotņu grupējuma "Vagner" vadītāju Jevgeņiju Prigožinu, kurš gāja bojā trešdien, nogāžoties lidmašīnai, visticamāk, devis Krievijas autokrāts Vladimirs Putins.

"Ir ļoti maz ticams, ka Krievijas militārā resora pārstāvji, jo īpaši aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Valērijs Gerasimovs, būtu izrēķinājušies ar Prigožinu bez Putina pavēles," secina domnīcas analītiķi un piebilst, ka visa Krievijas elite, visticamāk, bijusi pārliecināta, ka pēc jūnija dumpja Prigožins joprojām bija dzīvs, tikai pateicoties Putina žēlastībai.

ISW piekrīt viedoklim, ka Prigožina lidmašīnas nogāšanās nenotika nejauši 23. augustā - tieši divus mēnešus pēc dumpja sākuma 23. jūnijā.

Ko Putins darīja avārijas brīdī?

Tieši brīdī, kad notika aviokatastrofa, Putins uzstājās pasākumā par godu Kurskas kaujas uzvaras 80. gadadienai. Internetā parādījās arī video, kurā viņš iepazīstina ar Krievijas varoņu zvaigznēm. Pēc tam tiek pasludināts klusuma brīdis.

Vairāki avoti ziņo, ka Putins pēc tam "steidzami pametis Kursku".

Baltā nama reakcija: Nebūtu pārsteigums

Ja algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina bojāeja aviokatastrofā tiks apstiprināta, viņa nāve nebūs pārsteigums, ņemot vērā viņa nesaskaņas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, trešdien paziņoja ASV Baltā nama amatpersona.

Podoļaks: Prigožins parakstīja savu nāves spriedumu brīdī, kad viņš apstājās 200 kilometrus no Maskavas

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks trešdienas vakarā reaģējis uz ziņām par Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina bojāeju, norādot, ka pēc viņa jūnijā sarīkotā dumpja pret Kremli tā bija paredzama.

"Belaruski Hajun": Vagnerieši pašlaik nemēģina atstāt Baltkrieviju

Baltkrievijas aktīvistu grupa "Belaruski Hajun", kas izseko karaspēka pārvietošanos Baltkrievijā, ceturtdien paziņoja, ka pašlaik nav novērojami algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku mēģinājumi atstāt Baltkrieviju.

"Pašlaik monitoringa grupa "Belaruski Hajun" nefiksē algotņu izvešanu no viņu galvenās bāzes Baltkrievijā - nometnes Asipoviču rajona Ceļas ciematā," norādīja "Belaruski Hajun".

Jau ziņots, ka trešdienas vakarā, kad izplatījās ziņas par "Vagner" vaditāja Jevgeņija Prigožina bojāeju lidmašīnas katastrofā, "Belaruski Hajun" vēstīja, ka dažās vagneriešu nometnēs tika sākta autokolonnu veidošana izbraukšanai uz Krieviju.

Kolonnas devušās Krievijas robežas virzienā, bet Baltkrievijas specdienesti mēģinājuši nepieļaut algotņu autotehnikas izbraukšanu, ziņoja aktīvisti.

"Belaruski Hajun" arī vēstīja, ka Ceļas ciematā blakus vagneriešu nometnei trešdienas vakarā bijuši mobilā interneta sakaru traucējumi.

Sārts: Lidmašīnas avārija ir Kremļa sods

Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts sacīja, ka viņaprāt, "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina lidmašīnas avārija ar 99% varbūtību ir Kremļa sods par jūnijā notikušo apvērsuma mēģinājumu.

"Lielākā daļa cilvēku pēc dumpja apturēšanas izteica prognozes, ka Prigožins ir bīstamā situācijā, lai gan viņš uzvedās tā, it kā viņam nekas nedraudētu. Lidmašīnas nogāšanās noteikti nav vienkārša sagadīšanās," vērtēja Sārts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu