"Jūs esat varenās Krievijas mantinieki." Pāvests aicinājis krievu jauniešus "godāt caru mantojumu" (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Pāvests Francisks izpelnījies kritiku par savu uzrunu 25. augustā, kurā Krievijas jauniešus nosaucis par "varenās Krievijas mantiniekiem" un aicinājis godāt Krievijas caru Katrīnas Lielās un Pētera pirmā mantojumu, ziņo Ukrainas izdevums "The Kyiv Independent". 

"Nekad neaizmirstiet savu izcelsmi. Jūs esat varenās Krievijas mantinieki - Krievijas impērijas, ko vadījuši varenie cari un svētie Katrīna Lielā un Pēteris pirmais. Apgaismotās, varenās, un cilvēciskās impērijas mantinieki," videouzrunā teica Francisks. 

"Nekad neatsakieties no šī mantojuma, pieņemiet to. Un paldies jums. Paldies jums par jūsu paražām," papildināja pāvests. 

Reaģējot uz katoļu baznīcas galvas teikto, Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Olehs Nikolenko norādīja, ka līdzīga tematika saistībā ar kara Ukrainā pamatošanu atrodama arī Kremļa propagandas kanālos. 

Pāvestu kritizējis arī bijušais Igaunijas prezidents Tomass Henriks Ilvess, kurš Franciska teikto raksturojis kā "derdzīgu". 

Ukrainas Grieķu katoļu baznīcas arhibīskaps Svjatoslavs atzīmēja, ka Katrīna Lielā un Pēteris pirmais ir vissliktākie Krievijas nacionālisma piemēri. Baznīcas pārstāvis papildināja, ka šos pāvesta vārdus iespējams nolasīt kā atbalstu Krievijas imperiālismam. 

Lai gan pāvests vairākas reizes nosodījis Krievijas sākto karu Ukrainā, viņš ik pa laikam ir izcēlies ar pretrunīgiem teicieniem. Piemēram, 2022. gadā uzrunā Francisks pieļāvis iespēju, ka NATO ar paplašināšanos Austrumeiropā varētu būt "izprovocējusi" Krieviju.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu