VIDEO Raidījums: Zināms aptuvenais amatu sadalījums topošajā valdībā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partijas "Jaunā vienotība" pārstāvji - Ministru prezidenta parlamentārais sekretārs Jānis Patmalnieks (no kreisās), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa un Saeimas deputāts Jānis Reirs tikšanās laikā, kurā "Jaunās vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un "Progresīvo" veidotā topošā koalīcija sāk darbu pie jaunās valdības deklarācijas veidošanas.
Partijas "Jaunā vienotība" pārstāvji - Ministru prezidenta parlamentārais sekretārs Jānis Patmalnieks (no kreisās), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa un Saeimas deputāts Jānis Reirs tikšanās laikā, kurā "Jaunās vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un "Progresīvo" veidotā topošā koalīcija sāk darbu pie jaunās valdības deklarācijas veidošanas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Līdz ar topošo valdību, ko "Jaunā Vienotība" (JV) veidos kopā Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem", mainīsies gan ministri, gan Saeimas amatpersonas. LTV raidījums "Panorāma" ziņo, ka atsevišķu ministru portfeļi ir vairāki partiju vēlmju sarakstā.

Kā viens no kandidātiem Saeimas spīkera amatam tiek minēts Viktors Valainis no ZZS, kuram būs jāizšķiras starp darbu Saeimā kā tās vadītājam vai ministra amatu valdībā. Pašreizējais Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns ("Apvienotais saraksts"), kura pārstāvētā politiskā partija pāries opozīcijā, LTV norādīja, ka izmaiņas koalīcijā notiks līdz ar pārmaiņām arī parlamenta komisiju vadībā un sadalījumā. Smiltēns ir cerīgs, ka pārmaiņu process notiks raiti.

Neformālas sarunas par atbildības jomu sadali jau ir sāktas, taču nākamā Ministru kabineta sastāvs būs atkarīgs no premjera amata kandidātes Evikas Siliņas ("Jaunā Vienotība") un partiju sarunām. 

Šobrīd visvairāk zināms par “Jaunās Vienotības” amatiem nākamajā valdībā. Partija varētu gan saglabāt visus pašreizējos ministru amatus, gan arī vēl saņemt kādas ministrijas portfeli, piemēram, iekšlietu ministra amatu varētu ieņemt Rihards Kozlovskis, savukārt ārlietu ministra krēslu varētu ieņemt Krišjānis Kariņš. Tātad "Jaunajai Vienotībai" varētu būt 6 vai 7 ministru amati.

Pagaidām zināms, ka no ZZS varētu virzīt Armandu Krauzi zemkopības ministra amatam. Partija arī izteikusi vēlmi satiksmes ministra amatā redzēt Uldi Auguli un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadībā iecelt savu pārstāvi. Tomēr satiksmes ministra krēslu savā vēlmju sarakstā iekļāvuši arī "Progresīvie".

"Progresīvajiem" pagaidām plānots proporcionāli vismazākais ministru amatu skaits. Partija varētu virzīt Andri Sprūdu aizsardzības ministra amatam un Edgaru Labsvīru veselības ministra amatam. Vēlmju sarakstā ir arī satiksmes ministra amats, kuru varētu ieņemt Kaspars Briškens.

Taču paredzams, ka amatu un atbildību dalījums, visticamāk, vēl mainīsies. Piemēram, interese par kultūras ministra amatu ir gan "Progresīvajiem", gan arī ZZS, kuriem ir vairāki kandidāti uz šo posteni. 

Kā ziņots, piektdien līdz ar "Apvienotā saraksta" paziņojumu par nepievienošanos, viņuprāt, "Lemberga valdībai", tapa skaidrs, ka valdību turpinās veidot trīs politiskie spēki - JV, ZZS un "Progresīvie".

Plašāk LTV sižetā:

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu