Saeimā rosina uz pusi samazināt mājsaimniecībām maksu par elektrības pārvades tarifu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls.
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

"Apvienotais saraksts" rosina uz pusi samazināt mājsaimniecībām maksu par elektrības pārvades tarifu, informē AS sabiedrisko attiecību konsultante Mudrīte Grundule.

AS rosina rītdienas Saeimas sēdes darba kārtībā iekļaut jautājumu par atbalsta sniegšanu mājsaimniecībām.

Politiķi aicina sagatavot normatīvos aktus, lai līdz nākamā gada 1.aprīlim sniegtu elektrības sadales tarifu atbalstu visām Latvijas mājsaimniecībām, kas samazinātu izmaksas par "Sadales tīkla" tarifu par 50%, izdevumus sedzot no rekordaugstās AS "Latvenergo" peļņas.

AS rosina izstrādāt aizsargāto lietotāju tarifa metodiku un paplašināt esošo aizsargāto lietotāju loku, iekļaujot tajā visas sabiedrības grupas, kurām draud enerģētiskās nabadzības risks.

Esot nepieciešams arī sniegt risinājumus mikroģenerācijas, piemēram, saules paneļu lietotājiem jeb klientiem ar palielināto pieslēguma maksu, Tas nepieciešams, jo cilvēki, veicot investīcijas, paļāvās uz noteiktiem valsts garantētiem ilgtermiņa noteikumiem.

Līdz 31.oktobrim esot jāizstrādā un jāiesniedz Saeimā grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot peļņas ierobežojumus pārvērtētiem AS "Augstsprieguma tīkls" un AS "Sadales tīkls" aktīviem.

Sešu mēnešu laikā esot jāveic darbības tarifu samazināšanai, piemēram, veicot visaptverošu analīzi par "Augstsprieguma tīkla" un "Sadales tīkla" apvienošanu vienā uzņēmumā, kas došot būtiskus ietaupījumus izmaksās un ļaušot ilgtermiņā efektīvāk izmantot resursus tīkla attīstībai.

Līdz ziemai Saeimā būtu jāiesniedz ziņojums ar priekšlikumiem mazināt birokrātiskus šķēršļus enerģētikas projektu īstenošanai. Bet līdz 1.decembrim jāizvērtē "Augstsprieguma tīkla" un "Sadales tīkla" tarifu izlīdzināšanas iespēja elektrības ražotājiem un patērētājiem, tādējādi samazinot kopējo tarifu slogu patērētājiem.

AS rosina uzdot Ministru kabinetam, gatavojot budžeta projektu, paredzēt, ka lielāko daļu no "Latvenergo", "Augstsprieguma tīkla" un "Sadales tīkla" dividendēm izlieto sistemātiskam energoefektivitātes atbalstam.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā stājās spēkā "Sadales tīkla" un pārvades sistēmas operatora "Augstsprieguma tīkls" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām ir atšķirīga atkarībā no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp maksu nosaka, vai ir ir 1F vai 3F pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Kompānijā minēja, ka dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaudzis par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu ir atšķirīgs, ko ietekmē izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu