Pazudis Ķīnas aizsardzības ministrs. Atklājas fakti par tās armiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas aizsardzības ministra Li Šanfu pazušana atklāj būtisku informāciju par Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas hierarhiju, norāda diplomāti un analītiķi, vēsta "Reuters".

Ķīnā aizsardzības ministrs tiek uzskatīts par ievērojami mazāk spēcīgu nekā ASV aizsardzības ministrs. Amatam būtībā ir diplomātiska loma bez tiešas pavēlniecības funkcijas.

Tomēr Li ir viena no sešām militārajām amatpersonām, kas ir prezidenta Sji Dzjiņpina pakļautībā esošās Centrālās militārās komisijas galvenajā amatā, un viens no pieciem padomniekiem, tāpēc Li ieņemamais amats bijis īpašāks par citu ministru amata pienākumiem.

Armija ir valdošās komunistiskās partijas pārvaldībā, un saskaņā ar Pentagona ikgadējo ziņojumu par Ķīnas militāro spēku "tas tieši nekalpo valstij, bet gan ir partijas tiešā kontrolē".

Kad Li iecēla par ministru, tika pārbaudīts, ka viņš ir absolūti lojāls partijai un Sji.

Li pazušana ir radījusi bažas dažu diplomātu un analītiķu vidū. ASV aizsardzības vadītāji vēlas veidot labākus sakarus ar Ķīnas kolēģiem.

Taču Li, pret kuru ASV 2018. gadā noteica sankcijas par Krievijas ieroču iegādi, jūnijā Singapūrā izvairījās no oficiālajām sarunām ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu.

Septembrī vēstīts, ka Ķīnas aizsardzības ministrs ģenerālis Li Šanfu esot atstādināts no amata un pret viņu sākta izmeklēšana.

Pēdējās divās nedēļas Li nav redzēts sabiedrībā.

7. un 8. septembrī viņam vajadzēja piedalīties ikgadējā Ķīnas un Vjetnamas militārās sadarbības sanāksmē. Tomēr Li uz Vjetnamu nav devies "veselības stāvokļa dēļ", aģentūrai "Reuters" atklājušas Vjetnamas amatpersonas.

Kā liecina “The Financial Times” rīcībā esošā informācija, Li atstādināšana varētu būt saistīta arī ar slepenas informācijas noplūdi.

65 gadus vecais Li Šanfu par Ķīnas aizsardzības ministru kļuva pirms nepilna pusgada – 2023.gada 12.martā.

Nedēļu pēc stāšanās amatā viņš apmeklēja Maskavu, kur tikās arī ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu