Jaunietim no Kubas tika piedāvāts "celtniecības darbs" Krievijā. Tā vietā viņu nosūtīja uz frontes līniju Ukrainā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Sergey Rusanov/Shutterstock

Kubiešu jaunietis pret savu gribu nonācis krievu frontes līnijā Ukrainā pēc tam, kad saziņas vietnē "WhatsApp" piekritis veikt "celtniecības darbus" Krievijas armijai, ziņo laikraksts "Time". 

19 gadus vecais Alekss Vegas Diazs un viņa draugs tika nogādāti militārajā bāzē, apbruņoti un pēc tam nosūtīti uz kaujas lauku. 

Vienā video, ar ko Diazs dalījās soctīklos 31. augustā, viņš redzams krievu slimnīcā kā pacients. Viņš neminēja, kādēļ atrodas slimnīcā, bet sacīja, ka pēc atkopšanās viņu nosūtīšot atpakaļ uz fronti. 

No slimnīcas gultas viņš lūdza: "Palīdziet mums izkļūt no šejienes!" Piebilstot, ka "Ukrainā notiekošais ir neglīts — redzēt cilvēkus ar pāršķeltām galvām jūsu priekšā, redzēt, kā cilvēki tiek nogalināti, sajust, kā bumbas krīt tev blakus."

Citā video jaunietis sacījis: "Ir miruši kubieši, ir pazuduši kubieši, un tas nebeigsies, līdz karš nebūs beidzies."

"Mēs zinām, ka Kuba to zina, un mūsu padoms kubiešiem ir nebraukt uz šejieni. Tas ir neprāts. Nedariet to!" sacīja Diazs. 

Kā ziņo "Times", Diazs kļuva par daļu no milzīgas operācijas, kurā Krievijas armija atklāti vervēja simtiem kubiešu, lai nosūtītu viņus karot Ukrainā. 

Laikraksts norādīja, ka darbā iekārtošanas centienos bija arī sludinājumi par darba līgumiem ar Krievijas Aizsardzības ministriju, kas jūnijā sāka parādīties Kubas "Facebook" grupās. Tajos teikts, ka jauniesauktajiem par pieteikšanos tika piedāvāti 204 000 rubļu jeb 2120 ASV dolāru.

Vidējās mēneša algas Kubā ir ārkārtīgi zemas, padarot to par vilinošu piedāvājumu.

"Time" pārskatīja darba līgumus, kuri paredzēja viena gada saistības, taču bija iekļauta arī iesaukšanas maksa, kā arī izmaksa iesaukto ģimenēm, ja viņi tiek nogalināti frontē.

Precīzs šīs iniciatīvas ietvaros savervēto kubiešu skaits joprojām nav skaidrs. "Time" sniegtās aplēses svārstās no simtiem līdz vairāk nekā tūkstotim.

Lai gan Kubas Ārlietu ministrija vervēšanas centienus raksturoja kā "cilvēku tirdzniecības tīklu", četri Kubas eksperti un bijušās ASV amatpersonas laikrakstam "Time" pauda skepsi.

Viņi laikrakstam "Time" sacīja, ka Kubas valdība, kas ir ilggadēja Krievijas sabiedrotā, varētu lietot šādu valodu, lai saglabātu neitrālas nostājas izskatu Ukrainas konfliktā.

ASV pastāv bažas, ka tādi darbinieki kā Diazs varētu būt maldināti, pieņemot darba piedāvājumus.

ASV Valsts departaments laikrakstam "Time" sniegtajā paziņojumā norādīja: "Mēs esam dziļi nobažījušies, ka jaunie kubieši, iespējams, ir maldināti un savervēti, lai cīnītos par Krieviju tās brutālajā pilna mēroga iebrukumā Ukrainā, un mēs turpinām cieši uzraudzīt šo situāciju."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu