Žogu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas plāno izbūvēt arī pāri purviem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dzeloņstiepļu žogs uz Latvijas-Baltkrievijas.
Dzeloņstiepļu žogs uz Latvijas-Baltkrievijas. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Turpinoties Latvijas-Baltkrievijas robežas stiprināšanai, žogu plānots izbūvēt arī uz purviem, pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV), kurš piektdien vizītē apmeklēja valsts austrumu robežu.

Ministrs norādīja, ka "Valsts nekustamie īpašumi" līdz šim ieguldījuši lielu darbu infrastruktūras izbūves organizēšanā, un patlaban nav pamata apšaubīt termiņu ievērošanu. Žogu uz sauszemes daļas plānots pabeigt šogad, bet žogu uz purviem - nākamgad. Šajās purvainajās vietās žogs atrastos, piemēram, uz pontoniem. Pilnībā žogu uz robežas ar Baltkrieviju plānots pabeigt līdz nākamā gada augustam, norādīja ministrs.

Nākamgad žogu plānots pabeigt uz Latvijas-Krievijas robežas.

Vienlaikus gan ministrs uzsvēra, ka tikai žogs pilnībā efektīvi nepasargās robežu. Tas nozīmē, ka nepieciešams veikt iepirkumus arī par tehnoloģiju izvietošanu, un ar šiem projektiem nevajadzētu kavēties.

Septembra sākumā Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs aģentūrai LETA teica, ka tuvākajos gados informācijas tehnoloģijās valsts austrumu robežas drošības stiprināšanā paredzēts ieguldīt aptuveni 200 miljonus eiro.

Ņemot vērā Baltkrievijas realizēto nelegālās imigrācijas spiedienu, valdība otrdien nolēma apturēt Silenes robežšķērsošanas vietas darbību. Patlaban nav uzstādījums apturēt arī Pāternieku robežšķērsošanas vietu, kas patlaban ir vienīgā vieta uz abu valstu robežas legālai ceļošanai, norādīja ministrs.

Lai arī augusts un septembris sācies ar daudziem imigrantu mēģinājumiem iekļūt Latvijā, patlaban ir grūti prognozēt, cik ilgi šāds pastiprināts spiediens noturēsies. Patlaban siltie laika apstākļi ir komfortabli pārvietošanai, un līdz ar ziemas iestāšanos mēģinājumu skaitam vajadzētu samazināties, taču kā būs patiesībā ir grūti prognozēt, norādīja ministrs.

Ceturtdien Valsts robežsardze novērsusi 128 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu.

Septembrī, tāpat kā augusta beigās, vairākas diennaktis valstī no Baltkrievijas neielaisto migrantu skaits bija virs 100.

Kopumā šogad no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas robežsargi atturēja 8951 cilvēku, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā ir uzņemts 341 cilvēks.

Pērn visa gada laikā kopā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu no 11.augusta līdz 2024.gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Valsts robežsardze mobilizējusi papildu dienestā esošos robežsargus ārējās robežas apsardzības stiprināšanai. Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Ņemot vērā Baltkrievijas realizēto nelegālās imigrācijas spiedienu, valdība šonedēļ nolēma apturēt Silenes robežšķērsošanas vietas darbību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu