VIDEO Kādi cilvēki veidos jaunās valdības ministru komandas? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru kabineta sēde. Evikas Siliņas valdība.
Ministru kabineta sēde. Evikas Siliņas valdība. Foto: Ieva Leiniša/Valsts kanceleja

Jau nedēļu nostrādājusi jaunās premjerministres, "Jaunās vienotības" (JV) politiķes Evikas Siliņas valdība. Vairāku ministru vārdi tika nosaukti steigā un pēdējā brīdī, taču dažiem jau komandas ir nokomplektētas. TV3 raidījums "Nekā personīga" pēta, kuru amatpersonu vārdi jau ir zināmi. 

Video: Raidījuma "Nekā personīga" sižets

Ministru padomnieki bieži ir atslēgas cilvēki ar lielām pilnvarām, kuriem ir amatpersonu statuss. Politiskais birojs prasa arī papildu valsts līdzekļus. Piemēram, aizejošās ekonomikas ministres sešiem padomniekiem un parlamentārajam sekretāram atlaišanas pabalstos vienas mēnešalgas apmērā kopumā izmaksāja vairāk nekā 20 tūkstošus.

Valdības ministru politiskos birojus ierasti veido no zināmiem un uzticamiem cilvēkiem. Ministri savu izvēli mēdz saskaņot ar partijas vadību, lai viņi var ietekmēt nozares politiku un krīzes situācijās ātri piekļūt informācijai. Tā ir iespēja darbā iekārtot arī partijām nozīmīgus cilvēkus un tos, kuriem nepaveicās Saeimas vēlēšanās.

Siliņai komandu veido pamatā tie paši, kuri strādāja pie bijušā premjera Krišjāņa Kariņa. 

Foto: Jaunā valdība sanāk uz pirmo Ministru kabineta sēdi

ZZS ministriem katram sava pieeja

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministriem katram ir sava pieeja, kā viņi izraudzījušies padomdevējus.

Trešo reizi labklājības ministra postenī nonākušā Ulda Auguļa biroju vadīs Artūrs Neimanis, kurš šos pienākumus veicis arī iepriekš. Darbam ar medijiem izraudzīts Kaspars Magurs, kurš savulaik no LZS nesekmīgi kandidēja uz Ķekavas novada domi.

Ulda Auguļa palīdze būs ministrijas ierēdne Jana Grigorjana. Viņa ir Auguļa bijušās dzīvesbiedres meita.

"Nekā personīga" savulaik stāstīja, ka, Augulim esot satiksmes ministra amatā, Grigorjanas ģimenei jaunu 30 tūkstošus vērtu automašīnu it kā izkārtoja "Latvijas dzelzceļa" meitas kompānijas vadītājs un vēlāk nodokļu mahinācijās aizdomās turētais Verners Lūsis. Automašīnas apdrošināšanu bija apmaksājis Augulis. Viņš toreiz noliedza, ka izņemot apdrošināšanu, viņam būtu kāda saistība ar šo darījumu. KNAB veica pārbaudi un atzina, ka neesot konstatējams, ka ministrs būtu izmantojis savas pilnvaras nevietā. Iespējamo interešu konfliktu KNAB vispār nevērtēja.

Zemkopības ministram Armandam Krauzem padomus sniegs ar partiju saistīti cilvēki. Artūram Graudiņam pieredzes lauksaimniecības nozarē nav, bet viņš ir Latvijas Zemnieku savienības ģenerālsekretārs. Komandā būs arī Latvijas Zemnieku savienības valdes loceklis un Talsu novada deputāts Dainis Karols.

"Komandu es veidoju pēc principa – piesaistu nozares profesionāļus. Nu, piemēram, tos, kuri ir darbojušies lauksaimnieku organizācijās, kuriem ir tieša saikne ar nozari," skaidro ministrs. 

Jaunā ekonomikas ministra Viktora Valaiņa komanda vēl tikai top. Un zināmi pagaidām ir biroja vadītājas Aijas Mazitānes un preses padomnieces Daces Kārkliņas vārdi. Valaiņa padomdevējs varētu būt arī Artūrs Zandersons, eksperts inovāciju projektu vadībā.

Pie jaunā klimata un enerģētikas ministra Kaspara Meļņa biroja ministrijas mājas lapā ir tukšums.

"Es negribu steigties," skaidro Melnis. "Es gribu vispirms saprast, kāds ir tas spēks, kas ir jau ministrijā. Kādi ir kolēģi un kuri būs tie jautājumi, kur man kaut kas iztrūkst vai kur man vajag padomu. Es esmu uzrunājis arī no vides puses cilvēkus. Bet, kamēr es neesmu no viņiem saņēmis atbildi, man vēl negribas komentēt."

"Progresīvie" maksimāli iesaista partijas resursus

"Progresīvie" nolēmuši maksimāli savu ministru birojos iesaistīt partijas resursus.

Satiksmes ministram Kasparam Briškenam biroju vadīs un padomus dos aktīvi partijas biedri. Jānim Meirānam vienīgajam ir izglītība, kas saistīta ar satiksmes jomu.

Meirāns iepriekš bijis par satiksmi galvaspilsētā atbildīgā Rīgas vicemēra Viļņa Ķirša padomnieks. Briškena birojā strādās arī Rasmuss Filips Geks, kurš eksmēram Mārtiņam Staķim deva padomus digitālajos jautājumos.

"Komandai kā ārštata padomnieki pievienosies arī Gunta Anča, biedrības "Sustento" vadītāja, tas akcentēs to prioritāšu nozīmi, ko es piešķiršu piekļūstamības jautājumiem," stāsta Briškens. "Kā ārštata padomnieks manai komandai ir pievienojies Normunds Krūmiņš, kurš ir ilggadējs Latvijas loģistikas prezidents."

"Sustento" vadītāja Gunta Anča bija "Progresīvo" kandidāte pagājušajās Eiropas parlamenta vēlēšanās, kurās partijai neizdevās savākt pietiekami daudz balsu. Savukārt Latvijas Loģistikas asociācijas valdes priekšsēdētājs Normunds Krūmiņš ir "Progresīvo" ziedotājs.

Savukārt aizsardzības ministrs Andris Sprūds izsakās lakoniski: "Šeit laika nav kavēties. Komandas kvalitāte ir primārais kritērijs."

Sprūdam biroju vadīs kādreizējā "Delnas" direktore Liene Gātere no "Progresīvajiem", par stratēģisko plānošanu atbildēs Uģis Norītis ar pieredzi aizsardzības ministrijas darbā. Visaptverošā valsts aizsardzība būs Oleva Nikera atbildība. Bet ar komunikācijas jautājumiem nodarbosies Rita Plūme.

Komandā būs arī kādreizējais aizsardzības ministrs Imants Lieģis. Viņš atbildēs par sadarbību ar NATO. Lieģis uz vēlēšanām bija "Progresīvo" kandidāts ārlietu ministra amatam.

Kultūras ministres Agneses Loginas birojā pagaidām nav izraudzīts padomnieks, kurš specializētos mediju tēmā. Tiek solīts arī konsultants sabiedrības saliedētības jautājumos.

Par sava biroja vadītāju kultūras ministre izraudzījusies mākslas pētnieci Līnu Birzaku-Priekuli. Uz ministriju bijusī Rīgas domes deputāte Agnese Logina paņēmusi līdzi "Progresīvo" valdes locekli un runas vīru Dāvi Lodziņu un palīdzi Baibu Puisīti. Padomniece publiskās pārvaldes un attīstības projektu jautājumos būs Signe Grūbe, kura iepriekš vadīja Rīgas mēra Mārtiņa Staķa biroju.

JV biroja veidošanu atstāj ministru ziņā

JV biroja veidošanu atstājusi ministru pašu ziņā. Par pašvaldībām un pagaidām vēl arī vides jautājumiem atbildīgā Inga Bērziņa ar padomnieku izvēli nesteidzas. Bet iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis bez biroja vadītāja un preses cilvēka citus padomniekus nemaz nemeklēs.

"Par padomniekiem runājot, es neredzu nepieciešamību to darīt," norāda Kozlovskis. "Zināmā mērā es uzskatu, ka man ir pieredze un izpratne par šiem jautājumiem. Protams, es neizslēdzu, ka nākotnē ir kāda specifiska tēma vai jautājumi, kur vajadzīgs padomnieks, bet patlaban cenšos taupīt."

JV veselības ministrs Hosams Abu Meri izvēlējies citu taktiku.

Viņa biroju vadīs Renāte Gremze, kura iepriekš pārstāvēja "Konservatīvos". Viņa komandā būs arī pieredzējušais padomnieks stratēģiskās komunikācijas jautājumos Normunds Beļskis, kurš savulaik bija padomnieks vairākiem veselības ministriem no Tautas partijas.

Pie ministra strādās arī padomnieks digitalizācijas un mākslīgā intelekta attīstības jautājumos un tas būs epidemiologs, Covid-19 pandēmijas laikā izveidotā Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis.

"Man patīk viņa idejas un viņa degsmes sajūta, ka viņš kaut ko grib darīt," saka Abu Meri. "Viņš patlaban mācās Kembridžā, un viņam ir laba informācija par veselības aprūpes sistēmu, digitalizāciju."

Ministram būs arī vairāki ārštata padomnieki. Pagājušajā nedēļā izskanēja, ka Abu Meri komandā varētu strādāt arī bijusī veselības ministre Līga Meņģelsone. Viņa pat bija gatava kļūt par "Jaunās Vienotības" biedri.

"Es pats viņu aicināju, ka gribu viņu redzēt mūsu komandā," par Meņģelsoni saka jaunais veselības ministrs. "Bet es neesmu piedāvājis ne parlamentārā sekretāra, ne padomnieka amatu. Es teicu, ka līdz piektdienai šo jautājumu vajag domāt, jo tad apstiprinās valdību."

Valdības apstiprināšanas dienā Apvienotais saraksts (AS) pārmeta JV savu biedru pārvilināšanu, un Meņģelsone iesniegumu atsauca. Par parlamentāro sekretāru šajā nedēļā Veselības ministrijā iecelts Artjoms Uršulskis, JV biedrs, kurš šos pašus pienākumus iepriekš pildīja Labklājības ministrijā.

Ministriju parlamentārie sekretāri ir otra augstākā politiskā amatpersona ministrijā ar plašām pilnvarām. Viņi var uzstāties Saeimas tribīnē un pārstāvēt ministrus starptautiski.

Sadarbība ar parlamentu ir viņu galvenais pienākums, tāpēc nereti par parlamentārajiem sekretāriem kļūst arī Saeimas deputāti. Pagaidām tādi ir tikai divi - premjeres parlamentārais sekretārs būs Saeimas deputāts Jānis Patmalnieks (JV), bet aizsardzības ministrijā šos pienākumus veiks parlamentārietis Atis Švinka (P).

Klimata un enerģētikas ministrijā parlamentārais sekretārs būs Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Irbe. 

Savukārt Ekonomikas ministrijā šajā amatā būs Jurģis Miezainis, kādreizējais "KPVLV" valdes loceklis, kurš jau bija parlamentārais sekretārs, kad ekonomikas ministriju vadīja Ralfs Nemiro.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu