Rosina mainīt nosaukumu Rīgas 41. vidusskolai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rīgas 41. vidusskola/Facebook

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam uzdots virzīt Rīgas 41.vidusskolas iniciatīvu, mainot izglītības iestādes nosaukumu uz Rīgas Jāņa Šteinhauera vidusskolu,  informēja Rīgas vicemēra Edvarda Ratnieka padomnieks Jānis Bebrišs.

Kā norāda pašvaldībā, Šteinhauers esot izcila personība latviešu identitātes veidošanā 18.gadsimtā. Viņš 40 gadus vadījis un veidojis Rīgas latviešu, īpaši Pārdaugavas, sabiedrību un hernhūtiešu draudzi, aktīvi iestājies par Rīgas latviešu pilsoņtiesībām un tiesībām uz ekonomisku un politisku līdztiesību.

Viņš esot uzskatāms par pirmo latviešu politiķi. Šteinhauers kopā ar ģimeni likuši pamatus Zāļu tirgus un Līgo svētku tradīcijām Rīgā. Bijis lieluzņēmējs, starptautiska mēroga kokrūpnieks, eksportētājs.

"No Rīgas 41.vidusskolas esam saņēmuši ierosinājumu par skolas nosaukuma maiņu, kas vēlas piešķirt skolai noteiktu identitāti, ierosinājums guvis atbalstu skolas pedagoģiskajā padomē kā arī skolas padomē. Šī ir atbalstāma rīcība, jo skolas nosaukuma maiņa uz vēsturiskas personas vārdu ir veids, kā uzturēt dzīvu mūsu valsts vēsturi un mācīt to nākamajām paaudzēm," norāda Ratnieks.

Ratnieks norāda, ka pateicoties Šteinhauera neatlaidībai teju 40 gadus, tika veicināti latvietības pamati Rīgā un valstī kopumā.

Rīgas 41.vidusskola atrodas bijušajā Šteinhauera īpašumā, tāpēc esot likumsakarīga skolas izvēle par labu šim nosaukumam.

Kā norāda skolas direktors Egīls Romanovskis, Šteinhauera darbība ir bijusi būtiska latviskās identitātes veidošanā.

Rīgas 41.vidusskola ir viena no visstraujāk augošajām izglītības iestādēm Rīgā - vēl pirms desmit gadiem tā bija neliela pilsētas skola Pārdaugavā ar 429 skolēniem, bet šogad tajā mācās 842 skolēni. Šobrīd notiek sagatavošanās darbi, lai 2024.gadā veiktu jauna stadiona izbūvi un āra teritorijas restaurāciju, paredzēts arī paplašināties skolai uz citām telpām. Skola nākamgad svinēs 65 gadu jubileju, tāpēc šīs pārmaiņas ir sevišķi nozīmīgas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu