Azerbaidžāņi aiztur turīgo Kalnu Karabahas ekspremjeru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Azerbaidžānas varasiestādes aizturējušas Kalnu Karabahas bijušo premjerministru Rubenu Vardanjanu, tīmekļa medijam RBK pavēstījusi ekspremjera dzīvesbiedre.

Vardanjans aizturēts Lačinas koridorā, izbraucot no Kalnu Karabahas.

Erevānā dzimušais investīciju baņķieris bija viena no svarīgākajām Krievijas 90.gadu fondu tirgus figūrām.

Atbilstoši žurnāla "Forbes" aplēsēm viņa turība ir vienu miljardu dolāru liela.

2022.gada beigās Vardanjans atteicās no Krievijas pilsonības un pārcēlās uz Kalnu Karabahu, novembrī kļuva par tās valdības vadītāju un šajā amatā atradās līdz februāra beigām.

Pagājušajā nedēļā Armēnijas mediji, atsaucoties uz saviem avotiem, vēstīja, ka Baku pieprasa Kalnu Karabahas varasiestādēm aizturēt daudzas strīdus reģiona amatpersonas, arī bijušos ministrus.

Oficiāli šī informācija netika apstiprināta.

Pēc Azerbaidžānas armijas 19.septembra uzbrukuma vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestādes nākamajā dienā faktiski kapitulēja Baku priekšā.

Lai gan Azerbaidžāna solījusi Kalnu Karabahā respektēt etnisko armēņu tiesības, daudzi strīdus reģiona iedzīvotāji nolēmuši bēgt, baidoties no Azerbaidžānas represijām un vardarbības, kā arī ņemot vērā Azerbaidžānā gadu desmitiem teju oficiālās ideoloģijas līmenī pastāvošo naidu pret armēņiem un Armēniju.

Azerbaidžāna svētdien atbloķēja Lačinas koridoru - vienīgo ceļu, kas Kalnu Karabahu savieno ar Armēniju.

Līdz trešdienai Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies aptuveni jau 47 000 bēgļu jeb vismaz trešdaļa no anklāvā dzīvojošo armēņu kopskaita. Katru stundu robežu šķērso simtiem cilvēku.

Tiek lēsta. ka gada sākumā Kalnu Karabahā bija aptuveni 120 000 iedzīvotāju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu