Tehniskas ķibeles dēļ ASV astronauts nejauši kļūst par NASA rekordistu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NASA astronauts Frenks Rubio tiek sagaidīts uz Zemes.
NASA astronauts Frenks Rubio tiek sagaidīts uz Zemes. Foto: Reuters/ScanPix

ASV astronauts Frenks Rubio neplānoti kļuvis rekordistu, pavadot Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) 371 dienu. Tas ir ilgākais laiks, ko kāds NASA astronauts pavadījis vienā kosmosa braucienā, ziņo medijs "Insider". 

Rubio nebija plānots pavadīt gadu kosmosā. Bija paredzēts, ka viņa misija ilgs sešus mēnešus, bet viņš iestrēga SKS pēc tam, kad kosmosa kuģi, ar ko viņam bija jādodas atpakaļ uz Zemi, skāra noplūde. 

Kosmosa kuģim "Sojuz" bija paredzēts viņu nogādāt mājās, bet pērnā gada decembrī tas piedzīvoja tehniskas ķibeles, un NASA nācās atrast aizstājēju.

Ja Rubio būtu zinājis, ka šī misija ieilgs, viņš "visticamāk būtu atteicies", viņš sacīja medijam "CNN" dienu pirms atgriešanās uz Zemes. 

Viņš nebūtu piekritis gadu garai misijai, jo tas nozīmē to, ka nākas palaist garām svarīgus ģimenes notikumus. 

Rubio devās uz SKS ar kosmosa kuģi "Sojuz MS-22" 2022. gada 21. septembrī. Tas bija viņa pirmais lidojums kosmosā. Šim pašam kosmosa kuģim bija paredzēts viņu nogādāt mājās misijas beigās. 

Kopā ar Rubio uz SKS lidoja Krievijas kosmonauti Sergejs Prokopjevs un Dmitrijs Petelins.

Trīs mēnešus pēc misijas sākuma kļuva skaidrs, ka ir problēma. Kosmosa kuģis izsvieda degvielas daļiņas kosmosā, padarot to nedrošu braukšanai.

Nav skaidrs, kas to izraisīja. Iespējams, bojājumu bija izraisījis sīks meteors vai kosmiskie atkritumi. 

Kopš tā brīža NASA aktīvi meklēja veidu, kā Rubio nogādāt mājās. Lai gan pa šo laiku uz SKS ir devušies citi kosmosa kuģi un no turienes atgriezušies, piemēram, ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" kosmosa kuģis, problēma tāda, ka katrs brauciens kosmosā ir precīzi izplānots. Jebkādas sēdvietu plānojuma izmaiņas varētu izraisīt ķēdes reakciju, mainot precīzi izkalkulētos plānus. 

Galu galā uz SKS tika nosūtīts cits kosmosa kuģis - "Sojuz MS-23" bez apkalpes uz klāja. Tas  atveda Rubio un abus Krievijas astronautus atpakaļ uz Zemi  trešdien, 27. septembrī. 

Ar savu misiju kosmosā Rubio pārspēja iepriekšējo ASV rekordistu Marku Vande Hei, kurš kosmosā pavadīja 355 dienas.

Tomēr tas nav ne tuvu ilgākais laiks, cik kāda persona pavadījusi kosmosā kopumā. Krievu kosmonauts Valērijs Poļakovs deviņdesmitajos gados pavadīja 437 dienas kosmosa stacijā "Mir".

Pavisam nesen franču astronauts Tomass Peskē SKS pavadīja 396 dienas.

Lai gan Rubio nožēloja, ka palaidis garām svarīgus ģimenes notikumus šī gada laikā, viņš, atrodoties SKS, veica svarīgus zinātniskus eksperimentus, piemēram, mikrogravitācijas izpēti, cilvēka skrimšļa 3D drukāšanu kosmosā un tomātu audzēšanu SKS.

"Frenka rekordlielais laiks kosmosā nav tikai pagrieziena punkts, tas ir nozīmīgs ieguldījums mūsu izpratnē par ilgstošām kosmosa misijām," teikts NASA pārstāvja Bila Nelsona paziņojumā. "Viņš iemieso patieso pioniera garu, kas pavērs ceļu turpmākai izpētei uz Mēness, Marsa un tālāk."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu