NATO gatavojas palielināt klātbūtni Kosovā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO karogs. Ilustratīvs attēls.
NATO karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: sashk0/shutterstock

NATO piektdien paziņoja, ka ir gatava palielināt savus miera uzturēšanas spēkus Kosovā (KFOR) pēc nesen notikušām bruņotām sadursmēm Kosovas ziemeļos.

Pagājušās svētdienas notikumi, kad serbu kaujinieki uzbruka Kosovas policijas patruļai, nogalinot vienu policistu, un vēlāk iebarikādējās pareizticīgo klosterī pie Serbijas robežas, ir viena no smagākajām vardarbības eskalācijām Kosovā daudzu gadu laikā.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien paziņoja, ka ir "pilnvarojis papildu spēkus risināt esošo situāciju".

Viņa paziņojumā nebija detaļu, bet Lielbritānijas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka tās bataljons ar 500 līdz 650 karavīriem ir pieejams KFOR papildināšanai. Šis bataljons nesen ieradās Kosovā uz ilgi plānotām mācībām.

"Mēs vienmēr veiksim visas nepieciešamās darbības, lai uzturētu drošu vidi un pārvietošanās brīvību visiem cilvēkiem, kas dzīvo Kosovā," sacīja Stoltenbergs.

KFOR ir noolēmuši "palielināt savu klātbūtni un aktivitāti" Kosovas ziemeļos, kur ir koncentrējusies Kosovas serbu minoritāte, piektdien piebilda NATO amatpersona, kas pieprasīja anonomitāti.

Amatpersona paskaidroja, ka KFOR jau maijā palielināja savu klātbūtni Kosovā, dislocējot apmēram 500 Turcijas karavīrus, kurus pēc tam nomainīja Bulgārijas un Grieķijas karavīri.

Viņš piebilda, ka KFOR ir gatavi veikt "tālākas izmaiņas", ja tas nepieciešams, lai spētu īstenot savu miera uzturēšanas mandātu.

ASV Baltais nams piektdien paziņoja, ka ir konstatējis lielu Serbijas spēku koncentrēšanu pie Kosovas robežas, un aicināja Belgradu tos atvilkt, lai izvairītos no situācijas destabilizēšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu